Artiklar

Checklista dödsfall

1 maj 2021,Artiklar

När ett dödsfall inträffar finns det många praktiska saker att ta hand om som anhörig. Vissa grejer är viktiga att göra direkt, medan andra kan vänta något. Ansvaret faller på dödsboet, det vill säga de som är närmast anhöriga. 

Det kan vara svårt att hålla reda på allting och att veta vart man ska göra. Vi har därför sammanfattat en lista med allt att göra vid dödsfall. Denna checklista dödsfall ger en tydlig överblick över vad som behöver hanteras. 

Meddela om dödsfallet 

Det första att göra vid dödsfall är att informera om situationen till alla anhöriga. De som behöver bli informerade om dödsfallet är bland annat familj, vänner, dödsbodelägare, grannar, kollegor och själva arbetsplatsen. 

Myndigheter som är inom stat, kommun och landsting blir däremot informerade om dödsfall automatiskt av Skatteverket. Många andra företag, som till exempel försäkringsbolag och banker får även dem automatisk information från Skatteverket. 

Ordna ett dödsfallsintyg 

Därefter behöver man skaffa ett dödsfallsintyg. Dessa intyg utfärdas av Skatteverket. Intyget är viktigt för att bland annat kunna betala räkningar för dödsboet och för att säga upp eventuella avtal.

Post 

Det är bra att den som tar hand om dödsboet har tillgång till posten, eftersom den kan ge viktig information om själva dödsboet. Under 1 år kan man eftersända posten till en särskild postadress. Anmälan om eftersändning görs via Svensk Adressändring. 

Meddela även adressändringen till de närstående. 

Avsluta försäkringar 

Nästa steg på checklista dödsfall är att kolla upp vilka försäkringar som den avlidne hade. Vissa försäkringar behövs sägas upp och inbetalda premier ska återbetalas. Andra försäkringar ska föras över till någon annan i hushållet. Det finns dessutom försäkringar som faller ut vid dödsfallet. 

Försäkringar kan till exempel vara: Hemförsäkring, Bilförsäkring, Livförsäkring, Pensionsförsäkring och Olycksfallsförsäkring. 

Checklista vid dödsfall

Avsluta abonnemang 

För att undvika onödiga avgifter är det viktigt att avsluta eventuella abonnemang, prenumerationer eller avtal. Till exempel:

– Hyreslägenhet
– Garage eller parkeringsplats
– El
– Vatten och Avlopp
– Sophämtning
– Telefoni
– TV licens och kabel-TV
– Bredband 

Avsluta medlemskap 

Avsluta eventuella medlemskap som den avlidne har i till exempel föreningar och klubbar. Det kan vara en bostadsrättsförening, en idrottsförening, religiösa samfund, en fackförening eller olika hjälporganisationer. 

Säg även upp eventuella tidningsprenumerationer samt streamingtjänster för film och musik. 

Bank och kreditkort 

Normalt sätt så brukar bankkonton avslutas i samband med arvskiftet. Fram tills arvskiftet så betalas dödsboets kostnader enligt den prioritering som lagen anger, med dödsboets konton. 

Som anhörig bör du se över vilka automatiska överföringar som finns, exempelvis autogiro eller e-fakturor. Därefter bör du även klippa alla bankkort, kreditkort, bensinkort och rabattkort. 

Sociala medier

Många väljer att ändra status på sociala medier eller avsluta sociala medier helt. Vanliga sociala medier kan vara till exempel: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Blogg, Snapchat.  

Skulle man å andra sidan inte ha tillgång till lösenorden så kan man ta hjälp av administratörerna för sajterna. 

Checklista dödsfall – Övrigt

Det finns ytterligare saker som kan bli aktuella att göra vid dödsfall. Till exempel:

– Tömma brevlåda
– Tömma kyl och frys
– Vattna blommor och växter
– Ta hand om sopor
– Makulera ID-kort, körkort och pass
– Samla in alla reservnycklar 

Har den avlidne haft medicin eller hemtjänst är det dessutom bra att ordna följande: 

– Informera hemtjänst
– Lämna in medicin till apotek
– Lämna tillbaka medicinska hjälpmedel till sjukhus

Gravsten 

Den sista punkten för checklista dödsfall är gravstenen. Vikten att skaffa en personlig gravsten är stor. En gravsten fungerar nämligen som ett minnesmärke för alla nära och kära, under en lång period framöver. 

Artiklar
Alla Artiklar