Artiklar

Musik vid begravning – välj begravningsmusiken

7 juli 2021,Artiklar

När man planerar en begravning står man inför flera olika viktiga val. Val av musik är en av de valen. För ett personligt avsked har musiken en stor betydelse. I denna artikel går vi igenom hur man ska tänka när man väljer begravningsmusik och ger några förslag på populära låtar att spela under ceremonin. 

Hur väljer man musik vid begravning? 

En viktig del av en begravning är musiken. Det är ett inslag som kan göra ceremonin extra personlig och väldigt minnesfull. Begravningsmusiken är en stor och viktig del både i religiösa och icke-religiösa ceremonier. 

Har den avlidne berättat eller skrivit ned vilken musik som önskas på begravningen blir valet givetvis enklare. Skulle det inte finnas några önskemål kan man utgå från den typ av musik som den avlidna ofta lyssnade på. Vi rekommenderar att man vågar vara personlig och kreativ. Det behöver inte vara dyster musik utan kan lika väl vara låtar från den avlidnes favoritartist till exempel.  

Musik vid en kyrklig begravning 

Om man planerar en kyrklig begravning ska ceremonin ske enligt Svenska Kyrkans ordning. För en kyrklig begravning är två eller tre psalmer ett krav i akten. Förutom dessa psalmer brukar man kunna välja några musikstycken som spelas. All extra musik är det de anhöriga som planerar och bestämmer över, det är dock viktigt att prästen är informerad. Det är alltid bra att prata med församlingen där begravningen ska äga rum. Olika församlingar kan ha olika regler och riktlinjer som bör följas gällande begravningsmusik.  

Orgel vid begravning

Musik vid en borgerlig begravning 

En borgerlig begravning betyder full frihet att utforma ceremonin och det finns inga riktlinjer som måste följas. När det gäller musik på en borgerlig begravning finns det inga rätt eller fel, utan valet är helt fritt. Ceremonin kan därför bli väldigt personlig.  

På en borgerlig begravning kan man dessutom ha hur många begravningssånger som helst, det finns inga begränsningar då du själv utformar hela ceremonin.  

Musik vid begravning – vanliga låtar 

För att hjälpa dig att välja begravningsmusik har vi satt ihop ett urval av vanliga låtar på en begravning.  

För kärlekens skull – Ted Gärdestad  

En stund på jorden – Laleh 

Tears in heaven – Clapton

Fields of gold –  Cassidy

Jag fick låna en ängel –  Clamp

Time to say goodbye – Andrea Bocelli 

Utan dina andetag – Kent 

Jag och min far –  Magnus Uggla 

Bridge over troubled water – Simon and Garfunkel 

Håll mitt hjärta – Björn Skifs 

Så skimrande var aldrig havet –  Taube

My way –  Sinatra

Goodbye my lover –  Blunt

Fix you –  Coldplay

Hallelujah –  Cohen

Planera begravningsmusiken 

När man ska planera musik till en begravning bör man göra det med begravnings rådgivaren eller prästen, för att bestämma vart i ordningen musiken ska komma. Ofta är även organisten involverad av planering av musik till begravning. För in och utgångsmusik används ofta en orgel, piano eller en musiker. 

Utöver musik på själva begravningsceremonin kan det även vara bra att planera eventuell musik som ska spelas på minnesstunden. Där är det helt fritt gällande musiken och endast den avlidnes önskemål att ta hänsyn till. En fin idé är även att spela en låt vid den avlidnes gravsten (i hörlurar eller med tyst volym), för ett personligt och minnesfullt avsked. 

Eventuella begränsningar för begravningsmusik 

På begravningar som sker med Svenska kyrkans ordning är det inte tillåtet att använda musiktjänsten Spotify. Detta beror på att Spotify inte är tillåtet i offentliga miljöer, och en begravning klassas som en gudstjänst vilket i sin tur innebär en offentlig miljö. Bra alternativ för musiken är därför Itunes eller en hederlig cd-skiva. 

Det är dock viktigt att känna till att om det är en CD-skiva måste det vara i original. Kyrkan får nämligen endast använda sig av ljudkällor som har upphovs personernas samtycke. Om du köpt musiken från Itunes och sparat ner den kan du använda den. 

På en borgerlig begravning får man å andra sidan använda sig av Spotify, eftersom de klassas som ett slutet sällskap. Även på minnesstunden som man har efter begravningen kan man använda sig av Spotify. Det är då möjligt att skapa en egen spellista där man lägger till passande låtar.  

Artiklar
Alla Artiklar