Artiklar

Rengöra gravsten – allt du behöver tänka på

10 augusti 2021,Artiklar

En gravsten behöver då och då tvättas för att de ska hållas vackra. Generellt sätt brukar en bra tumregel vara att rengöra gravstenen en gång per år. Vissa anhöriga tycker att det är viktigt att ha en ren och polerad gravsten. Andra anhöriga tycker inte att lite mossa och natur gör något. Oavsett vad man föredrar, finns det saker som kan vara bra att känna till innan man börjar rengöra gravstenen. 

I denna artikel har vi sammanfattat viktig information som kan vara bra att tänka på när det är dags att tvätta gravsten. 

Olika typer av gravstenar = olika sätt att tvätta gravsten 

Det finns flera olika typer av gravstenar och olika varianter kräver olika sätt att rengöra stenen. En gravsten som har en polerad yta är till exempel relativt enkel att hålla ren. Det beror på att mossor och lavar inte får fäste speciellt lätt. Vanligtvis räcker det med att göra rent med ljummet vatten och en trasa. Skulle du behöva borsta stenen bör du tänka på att inte använda en stålborste utan istället gå för en rotborste. Det är även viktigt att tänka på att vara försiktigt när man tvättar målad text eller annan grafik som består av färg. 

Gravstenar gjorda i kompositmaterial är porfria och därmed enklare att hålla rena. Vanligtvis fastnar inte smut, mikrober/microorganismer och annat på dessa. Skulle det mot förmodan vara något så är det ytligt. Om dessa behöver göras rent så är en mjuk trasa (ex. wettex) med vatten tillräckligt. Använd inte lösningsmedel, skrubb medel eller skursvampar då detta kan lämna repor på alla material.

En typ av gravsten som kräver mer omsorg är gravstenar med huggna ytor. På denna typ av gravsten är det lättare att beläggningar (av till exempel lavar, mossa och smuts) angriper ytan på gravstenen. Det går även här att rengöra stenen med en trasa och ljummet vattnet, så länge man inte går för långt mellan gångerna. Skulle det sitta smuts som sitter riktigt hårt kan man använda ett milt rengöringsmedel. 

För en del stenar fungerar det att rengöra den endast med vatten, och en högtryckstvätt. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte spruta vattnet över eventuell förgylld eller målad text. I regel är strålen från högtryckstvättar alldeles för hård för att texten ska klara det. 

När det gäller riktigt gamla gravstenar kan dessa vara väldigt känsliga. En del är till och med märkta som kulturminne. Denna typ av sten bör man inte tvätta själv, utan det är bättre att anlita professionell hjälp. 

Rengöra gravsten - allt du behöver tänka på

Rengöra gravsten från lavar och alger 

På alla typer av natursten så samlas skräp, gräs, fågelspillning och löv som kan göra att gravstenen förstörs på sikt. Det främjar nämligen påväxt, vilket innebär att det kommer bli lav och mossa på gravstenen. Minst en gång om året bör man ta bort smuts och eventuella påväxter på gravstenen. 

Det är enklast att få bort lavar och alger från stenar under den tidiga våren eller sena hösten. Detta beror på att det är då algerna växer som mest och är då mjuka, vilket gör det betydligt lättare att få bort. Rensar man regelbundet stegen från bland annat skräp eller nedfallna löv kan man förhindra påväxten av alger och lavar. 

Kompositsten har inte samma underhållskrav som natursten. Skräp, smuts, gräs, fågelspillning och dylikt är ytligt och påverkar inte stenens yta/integritet. Självklart så ser det inte vackert ut med smuts på en sten, men kompositsten är porfri vilket för att all påväxt enbart är ytlig.

Att tvätta gravsten med vatten 

Något som många inte känner till är att vatten kan vara skadligt för stenar gjorda i natursten. Vatten är faktiskt den vanligaste anledningen till skador på en gravsten i natursten vilket många inte känner till. Det beror på att vatten kan orsaka frostsprängning på stenen, om det blir minusgrader. Därför är det viktigt att göra det under sommartid eller när det inte finns risk för minusgrader. Kompositsten har inte detta problem då den är porfri. Rengöring med vatten och en mjuk trasa är att föredra och kan göras året runt.

Goda råd när du ska rengöra gravsten

  • Använd gärna händerna. För att rengöra en sten är det alltid bäst att använda händerna eller en mjuk borste eller trasa.
  • Ha blommor i en kruka bredvid gravstenen. Annars riskerar man att blöta ner stenen eller eventuellt få gödsel eller växtnäring på den. 
  • Ställ inga gravljus eller marschaller på, eller i direkt närhet av gravstenen, för att förhindra att stänk uppstår. Stearin kan ge bestående fläckar på gravstenar i natursten.
  • Lägg ingen vinterkrans eller liknande mot eller på stenen. Dessa innehåller ofta ståltråd, som kan börja rosta, med rostfläckar på gravstenen som följd. 

Viktigt att tänka på! 

Om man väljer att tvätta en gravsten med någon typ av rengöringsmedel är det viktigt att man läser innehållsförteckningen först. Det finns nämligen många rengöringsmedel som innehållet ämnet kaliumhydroxid, vilket är otroligt frätande och saltbildande. Bildas det salt kan vissa stensorter tas skada. I värst fall kan stenen sprängas sönder, om saltet bildar kristaller. 

Artiklar
Alla Artiklar