Artiklar

Underhålla Graven

6 maj 2022,Artiklar

En grav, även kallad gravplats behöver underhållas för att den skall se presentabel ut. Precis som en trädgård behöver underhållas. Det finns också krav från kyrkogårdsförvaltningen att den är underhållen till viss standard, annars kan kyrkogårdsförvaltningen anse att gravplatsen är vanskött och återkalla rättigheterna till den. Vad behöver man föra för att underhålla graven? Förutom att rengöra gravstenen och dess statiska tillbehör, så kan man behöva trimma gräset runt stenen, blomlisten eller gravramen. Likväl om man har planterat blommor, ställt snittblommor eller krukväxter vid graven så behöver man ibland rensa upp bland växterna, trimma, klippa eller till och med slänga gamla snittblommor. Ibland kan men vilja ha specifika blommor eller dekorationer för vissa högtider. När nya dekorationer eller blommor ställs ut eller planteras, passa då på att städa upp det gamla.

Vad innebär det att underhålla graven?

  • Vattna gräs och blommor
  • Klippa gräsmatta
  • Rensa ogräs
  • Tvätta gravsten, sockel, blomlist, gravram samt detaljer
  • Plantera blommor
  • Dekorera vid helger och högtider och städa upp efter
  • Tända ljus

Måste man underhålla en grav och hur ofta isåfall?

underhåll graven med blommor ovanpå en gravsten som dekoration
underhåll graven med blommor ovanpå en gravsten som dekoration

Det finns inga lagar dikterar att någon måste underhålla sin gravplats. Dock så kan kyrkogårdsförvaltningen ha regler som ibland innebär att en gravplats kan bli förverkad om den inte underhålls till kyrkogårdsförvaltningens standard. Det kan även kanske se lite tråkigt och/eller förfallet ut om ingen underhåller graven. Om någon skulle fråga mig personligen så skulle jag nog säga att det enklaste är om man rensar upp lite varje gång man besöker graven. Om det händer sällan så kan det vara bra att sätta upp ett schema med cirka 4 besök per år där man avsätter lite tid att fräsha upp graven.

Det lättaste är att följa årstiderna och planera besöken enligt:

  • Första Sommardagen
  • Första Höstdagen
  • Först Vinterdagen
  • Första Vårdagen

Med detta schema så kan man se till att exempelvis graven städas och görs i ordning för att se bäst ut under resterande månader i samma årstid.

Om man inte vet vad hur man gör, eller om man inte har tid, kan man få hjälp att underhålla graven?

Ibland så ser vi riktigt förfallna gravar där ingen har varit och städat upp på länge. Det är såklart tråkigt, och gör att vissa kanske drar sig för att besöka graven då man känner sig tvungen att städa upp och göra det fint. Det kan också bidra till att kyrkogårdsförvaltningen skickar en varning till gravrättsinnehavaren som de måste åtgärda inom en tid, annars kan gravplatsen ses som förverkad.

Hjälp med underhåll

underhåll graven med underhållsskottkärra på kyrkogården
underhåll graven med underhållsskottkärra på kyrkogården

Det finns flertalet företag som kan hjälpa er att underhålla graven, plantera blommor, tända ljus men även ställa ut snitt blommor, nallar och liknande vid högtider eller enligt ett schema som ni har valt. Vissa kyrkogårdsförvaltningar kan teckna gravvårdsavtal med gravrättsinnehavaren med allt ifrån lättare underhåll till blomsterunderhåll, ljuständning och dylikt. Hör av er till oss om ni har frågor runt detta så kan vi vidarebefordra företag och kontakter som verkar i det område som er gravplats finns.

Vanliga sysslor för att underhålla graven

Att Underhålla graven består av många olika sysslor, nedan listar vi några av dem och hur en del tips runt dessa

Vattna blommor

En del av det mest grundläggande med att underhålla graven är att vattna vegetationen. Om en valt att plantera blommor vid graven som inte tål torrt, så måste någon vattna desss. Det gör man antingen skälv eller att köpa en vattningstjänst av kyrkogårdsförvaltningen. Detta ser till att planterade blommor är vattnade och friska. Det ingår oftast inte vattenbyte eller påfyllnad av vatten i vaser för snittblommor. Denna tjänst heter vanligtvis bevattningsavtal och är det enklaste gravvårdsavtal som finns.

Klippa Gräsmatta

Normalt sett så brukar kyrkogården göra detta, men det är en av de mest grundläggande bitarna med att underhålla graven, precis som med vattning. Om kyrkogården har gräsmatta och det kvarter som gravplatsen är lokaliserad I har gräsmatta så brukar oftast kyrkogårdsförvaltningen sköta detta och det “ingår” i gravplatsen. Prata med er kyrkogårdsförvaltning för att verifiera vad som gäller i erat gravkvarter.

Rensa Ogräs

Om det är ogräs runt gravstenen, sockeln eller tillbehör så måste dessa rensas under sommarn. Ogräsrensning är ofta en del utav ett av de andra vanliga gravvårdspaketen som kyrkogården och kyrkogårdsförvaltningen kan tillhandahålla. Prata med er kyrkogårdsförvaltning så hjälper de gärna till att leda dig i rätt riktning.

Tvätta gravsten och tillbehör

En gravsten behöver då och då tvättas för att de ska hållas vackra. Generellt sätt brukar en bra tumregel vara att rengöra gravstenen en gång per år. Vissa anhöriga tycker att det är viktigt att ha en ren och polerad gravsten. Andra anhöriga tycker inte att lite mossa och natur gör något. Oavsett vad man föredrar, finns det saker som kan vara bra att känna till innan man börjar rengöra gravstenen. Olika typer av gravstenar görs rent på olika sätt. Läs mer om hur man rengör gravsten här.

Plantera blommor

städar gravplatsen, planterar blommor och underhåller graven
städar gravplatsen, planterar blommor och underhåller graven

När det gäller blommor, tänk på att ditt blomval kommer kräva skötsel. Vad du väljer att plantera dikterar hur mycket du kommer att få underhålla planteringen. Prata också med kyrkogårdsförvaltningen om dina planteringsplaner. Kyrkogårdsförvaltningen kan ha regler eller begränsningar på vad som får planteras, hur mycket som får planteras, var gränsen går för vegetationen osv. Ibland kan det behövas en ritning för att de ska förstå och godkänna era planer. Om reglerna inte följs kan kyrkogårdsförvaltningen ge en varning där ni måste ändra på det som gjorts inom en viss tid.

Något som en del gör, är att plantera växter som påminner eller förknippas med den bortgångne. Kanske en favoritväxt?

Tänk på följande när ni väljer växter:

  • Gravplatsens klimat (Kallt, varmt, vått, torrt osv, vilket klimat råder och vilka växter tål det)
  • Gravplatsens ljus (direkt solljus kan vara förödande för vissa växter, likväl för mycket skugga)
  • Gravplatsens jordtyp (vad behöver växterna för jord för att trivas och vilken jord finns där)
  • Hur mycket fukt finns tillgängligt och hur ofta bevattnas gravplatsen. Om ingen bevattning finns kan det vara värt att plantera växter som tål torrare jord.
  • Växtvalets härdighet, tål de vinterkyla så att de kommer tillbaka nästa år? Om inte, kommer ni plantera om?

Välj växter som passar ovanstående samt passar erat schema vad gäller underhåll.

Dekorera

Utöver blommor kan man dekorera graven på andra sätt. Grus, småsten, stenar, lyktor, figurer, statyer osv är populära dekorationsval. Tänk på att vissa material, färger, stenar och statyer kan kräva samma underhåll gravvården ifråga. Välj material som och produkter som är anpassade till dekoration av gravar och gravplatser så kommer de se bra ut längre och kräva mindre underhåll. I peaceyards butik är alla produkter anpassade till ändamålet. Väljer ni dessa eller liknande från andra butiker så kan ni vara säkra på att de består i vårat tuffa svenska klimat.

Ljuständning

många gravljus lyser upp kyrkogården
många gravljus lyser upp kyrkogården

Vid högtider, så som allhelgona, fars eller mors dag men även påsk, jul och midsommar kan det vara vackert att tända ett ljus eller flera vid graven. Det är ett sätt att minnas och uppmärksamma den bortgångne samt är ett sätt att underhålla graven. Ett sätt att känna närhet. det kan vara så enkelt som ett ljus med stormskydd med 24 timmars brinntid, eller ett med 100 timmars brinntid – till att utsmycka och dekorera med lyktor och dylikt. På senare år har det blivit populärt att ställa ut en lykta med ett solcells-LED ljus. Dessa ser verklighetstrogna ut och behöver inte bytas ut. De tänds varje kväll och är väldigt vackert. När ni väljer lykta och ljus samt positionerar detta vid graven, tänk på att ljuset behöver dagsljus/solljus för att laddas under dagen. Se till att detta inte är placerat så det är mycket skugga.

Artiklar
Alla Artiklar