Gravsten Malmö

Peaceyard levererar gravstenar i hela Sverige. Få eran sten levererad till Malmö.

Ni kan enkelt se vårat sortiment av gravstenar i våran katalog och beställa, samt designa gravstenen online, direkt på våran sida.

Självklart så kan vi hjälpa till hela vägen från design till montering.

Se exempel på gravstenar hos nöjda kunder
Att tänka på före ni lägger en beställning.
Hur fungerar det att beställa från oss, läs mer om hur det fungerar här
Har ni frågor eller behöver hjälp med rådgivning, kontakta oss!
Läs mer information om Malmö och dess kyrkogårdar här

Exempel på gravstenar vi gjort

Att tänka på när ni utformar/designar en gravsten

Läs våran checklista före ni lägger en beställning. Den behandlar de vanliga frågorna.

  1. Gravstenar uppförs normalt sett enbart när något begravs såsom en kista eller en urna.
  2. De flesta kyrkogårdar alternativt begravningsplatser är indelade i gravkvarter. Normalt sett så finns det förhållningsregler (utformning, storlek, stil osv.) för varje kvarter.
  3. Ta reda på de restriktioner som finns för erat kvarter genom att läsa igenom gravbrevet samt prata med kyrkogårdsförvaltningen. En bra idé kan vara att besöka erat kvarter personligen för att se hur det ser ut.
  4. När ni utformar grafiken på en gravsten, är dessa något man bör tänka på
    1. Namn på den/de avlidne
    2. födelse samt dödsdatum
    3. Texter som ni vill minnas den bortgångne med, dikter eller något som är förknippat med den bortgångne
    4. Eventuella bilder på den avlidne, hobbys eller grafik som är förknippat med den bortgångne.
  5. Normalt sett monteras gravstenen begravningen. Olika kyrkogårdar/begravningsplatser har regler för när en gravsten får sättas upp. Ofta beror på de marksammansättningen hur tidigt efter man kan montera. Det går att sätta upp en temporär gravmarkör medans man väntar på leverans av en gravsten.
  6. Innan ni sätter upp en gravsten krävs ett tillstånd från kyrkogårdsförvaltningen eller församlingen. Vi hjälper er med ansökan och kommunikation med kyrkogårdsförvaltningen.

Vi kan hjälpa till

Om ni känner er obekväma att designa en gravsten online, så kan en av våra rådgivare hjälpa er med design och allt annat som rör eran gravsten. Efter att vi gått igenom alla möjligheter och kommit fram till en utformning som ni känner är rätt, levererar vi en offert som ni kan ta ställning till.

Skräddarsydd gravsten

Om ni mot förmodan inte skulle hitta en gravsten i vårat normala sortiment så hjälper vi gärna till att skräddarsy en gravsten åt er, enligt era specifikationer. Ni kan ta idéer från vårat galleri eller om ni redan har en idé förmedla den då till oss. Vi kan hjälpa till att utforma allt från något så enkelt som en pappersskiss. Förutom de oändliga möjligheterna som finns vad gäller grafisk design så gör vårat materialval att möjligheterna är ännu större. Ni kan läsa mer om skräddarsydda gravstenar på våran specialtillverkat sida. Avancerade utföranden som behöver mer tid debiterar vi en rådgivningskostnad för. Efter att vi pratat igenom projektet så vet vi hur mycket tid vi behöver för att slutföra en design och om en rådgivningskostnad behövs. Kontakta oss så diskuterar vi mer.

Montering

Med våran monteringstjänst kan vi montera eran gravsten om ni inte vill göra det själva. Ni kan lägga till monteringstjänsten i kundvagnen eller nämna det för oss när ni pratar med en av våra rådgivare. Vi tar då hand om allt från pappersjobb för godkännande av gravstenen av kyrkogårdsförvaltningen fram till att stenen är på plats och ni får en bildbekräftelse på detta.

Vad skiljer oss från andra leverantörer

Peaceyard jobbar med nya material som möjliggör en premium produkt med former som varit svåra att uppnå med traditionella material, samt även möjliggör fullfärgs grafik direkt på stenen. Vi etsar fast grafiken i stenens yta och ger en marknadsledande garanti på att den består.

Nämnvärda fördelar

  • Enklare, stabilare och säkrare montering (montera själv om ni vill)
  • Lättare material drar ner påfrestningen på naturen vid transport och bearbetning
  • Återvinningsbart material
  • Grafiken går att göras om utan att byta ut stenen
  • Porfritt material avvisar smuts samt enkelare att göra rent
  • Hårda klimat påverkar inte ytan eller grafiken

Information om Malmö

Malmö är Sveriges 3:e största stad mätt med folkmängd som är drygt 300 000 invånare. Staden grundades under 1200 talet. Från att ha bestått av enbart några kvarter runt S:t Petri Kyrka, växte staden under 1300 talet utmed “den lange Adelgade”, nuvarande Västergatan – Adelgatan – Östergatan.

Först under 1400 talet utvidgades bebyggelsen söderut fram till nuvarande Gustav Adolfs torg.

Malmö är en Hamnstad och ligger intill Öresond, med Köpenhamn på andra sidan sundet. Köpenhamn och Malmö länkas numera tillsammans via Öresundsbron. Dessa två städer är hjärtat av den expansiva “Öresundsregionen” som har drygt 4 000 000 invånare och inkluderar Köpenhamn.

Malmö som tätort har drygt 325 000 invånare, huvudsakligen belägen i Malmö kommun, men innefattar även Arlöv i Bjurlövs kommun och en mindre del i Lomma kommun. Malmödelen av tätorten utgör centralort i Malmö Kommun, medan Arlöv utgör centralort i Bjurlövs kommun. Malmö ligger i Skåne Län (Även kallat Scania County på engelska). Skåne län är till storleken sveriges tionde. Omfattar 11 035km2. 48% består utav jurdbruksmark. Nio av länets 3078 öar är bebodda. Skåne Län är uppdelat i kommuner varav Malmö är en utav 33 kommuner i Malmö. Malmö och Skåne län ligger i Götaland, på Sveriges Västra sida.

Malmö stad har 348 000 invånade, medleinkomsten i Malmö är det 70 lägsta i lander, med 273 276 kr.

Malmös Kommuner: Båstad, Bjuv, Bromölla, Burlöv, Eslöv, Göinge, Hässleholm, Helsingborg, Höganäs, Höör, Hörby, Kävlinge, Klippan, Kristianstad, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Örkelljunga, Osby, Östra, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Åstorp samt Ängelholm

Kändisar från Malmö

Malmö har och har haft många kändisar genom åren. Listan kan bli lång, men ett urval av de större är: Hans Alfredsson (komiker, författare och regissör), Kristoffer Appelquist (komiker), Johannes Brost, Zlatan Ibrahamovic (fotbollsspelare), Jan Malmsjö (skådespelare), Sven Melander (journalist, programledare, skådespelare), Nils Poppe (skådespelare), Björn Ranelid (författare, poet), Eva Rydberg (skådespelerska), Stefan Schwarz (fotbollsspelare), Bo Wideberg (regissör), Mikael Wiehe (sångare, låtskrivare).

Kända personer begravda i Malmö

Eftersom det finns många kändisar från Malmö så är det klart att många av de är begravda i Malmö. Det finns historiska personer likväl som nutida storheter begravda i Malmö (ex: Johannes Brost)

Det finns 10 kyrkogårdar/begravningsplatser i Malmö och kändisarna är rätt utspridda. Ett utkast av personer och deras viloplatser: Sixten Ehrling – Östra Kyrkogården, Sigurd Lewerentz (världskänd arkitekt från Sverige) designade Östra Kyrkogården och ligger numera där. Per Wahlöö (författare) – S:t Pauli mellersta kyrkogård, Sonja Sjöstrand (skådespelerska) – S:t Pauli mellersta kyrkogård, Carl August Richter (dir. Svenska Töndsticks AB) – Gamla kyrkogården

Kyrkogårdar i Malmö

Kyrkogårdarna förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning som ansvarar för drift och skötsel av kyrkogårdarna inom Malmö Pastorat. Det handlar om 18 kyrkogårdar (sammanlagt 150 hektar), åtta kapell samt ett krematorium. Verksamheten regleras av begravningslagen. Kontaktuppgifter till Kyrkogårdsförvaltningen i Malmö:

Besöksadress:

Östra Kyrkogården

För gångtrafikanter eller bussresenärer: Sallerupsvägen 151 (Hpl Kyrkogården)

För infart med bil: Scheelegatan 38 D

Postadress:

Malmö Kyrkogårdsförvaltning

Box 12017

200 25 Malmö

Leveransadress:

Industrigatan 49 A (förråd), 49 E (verkstad),

212 28 Malmö

Telefon: 040-27 90 00

e-post: [email protected]

Östra kyrkogården (malmös största kyrkogård och Sveriges tredje största)

Östra kyrkogården i Malmö är Malmö’s största kyrkogård och Sveriges tredje största. Kyrkogården invigdes 1921 och är skapad av världskände arkitekten Sigurd Lewerentz. Inom Östra kyrkogården i Malmö finns en av Sveriges första minneslundar. Den användes från början som ceremoniplats för jordfästningar men omvandlades 1959 till minneslund. I närheten av minneslunden har två kistlundar anlagts.

Östra Kyrkogården i Malmö - Översikt
Östra Kyrkogården i Malmö – Översikt

Sedan 2006 finns också askgravplatser på Östra kyrkogården. Inom kyrkogården finns katolska och ortodoxa gravkvarter och utanför, men i direkt anslutning till den, finns en muslimsk och judisk begravningsplats.

Östra kyrkogården ligger på historisk mark. I mitten av 1600_talet utkämpades här strider mellan danska och svenska trupper. Karaktäristiskt för Östra kyrkogården är den ås, Hohögsåsen, som delar kyrkogården i två arkitektoniska stilarter. Söder om Åsen är arkitekturen strikt regelbunden med klippta häckar och formträd, medan terrängen norr om åsen har en friare utformning med friväxande växtmaterial och sammanhängande gräsmattor. Hohögsåsen har varit och är ett omtyckt utflyktsmål exempelvis för söndagspromenader. Från kullarnas toppar erbjuds en vidsträckt utsikt och vackra bestånd av vilda blommor. Den rika floran innehåller många ovanliga växter.

Det finns fyra kapell, S:ta Gertruds kapell, S:t knuts kapell, Hoppets kapell och S:ta Birgittas kapell på kyrkogården. Det finns även ett tidigare krematorium som togs ur bruk på 1990 talet då man flyttade samtliga kremeringar till krematoriet på Limhamns kyrkogård. Även krematoriet är ritat av Sigurd Lewerentz, liksom blomsterkiosken vid kyrkogårdens infart. Blomsterkiosken blev Lewerentz sista verk.

Östra Kyrkogården i Malmö - Minneslund
Östra Kyrkogården i Malmö – Minneslund

Östra kyrkogården fyllde 100 år 2021.

Kontaktuppgifter

Scheelegatan 38

213 64 Malmö

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

S:t Pauli kyrkogårdar

S:t Pauli kyrkogårdar består av tre delar. S:t Pauli Norra, S:t Pauli Mellersta och S:t Pauli Södra kyrkogård. De är belägna centralt i Malmö mellan Föreningsgatan och Östra Farmvägen.

S:t Paulie Kyrkogårdar i Malmö - Översikt
S:t Paulie Kyrkogårdar i Malmö – Översikt

S:t Pauli Norra Kyrkogård anlades 1870 sedan begravningsplatsen vid Gustav Adolfs Torg, nuvarande Gamla Kyrkogården, inte längre räckte till för den ökande befolkningen i Malmö. Staden växte då snabbt och det dröjde inte längre fören man behövde upprätta ytterligare en kyrkogård – S:t Pauli mellersta kyrkogård som invigdes 1890. Kort därefter tillkom S:t Pauli Södra Kyrkogård – 1904.

S:t Pauli kyrkogårdar karakteriseras av sina vackra träd och blomsterprakt. Väl värd ett besök öven för den som inte har någon anhörig begravd där.

S:t Paulie Kyrkogårdar i Malmö - Allé
S:t Paulie Kyrkogårdar i Malmö – Allé

1973 anlades en vacker minneslund, som inbjuder till meditation. Här finns skulpturen “Årstiderna” av malmökonstnären Thure Thörn.

2016 anlades även askgravplatser på den Norra kyrkogården.

S:t Paulie Kyrkogårdar i Malmö - Askgravplats
S:t Paulie Kyrkogårdar i Malmö – Askgravplats

S:t Pauli mellersta kyrkogård har ett begravningskapell och I anslutning till S:t pauli Norra kyrkogård finns en Judisk begravningsplats.

Kontaktuppgifter

Föreningsgatan 44 A,

212 14 Malmö.

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Gamla Kyrkogården

Gamla Kyrkogården ligger mitt inne i Malmö Stad, bredvid Gustav Adolfs torg. Kyrkogården anlades 1820-1822 och invigseln förrättades av biskop Wilhelm Faxe, den 24:e november 1822. Gamla kyrkogården är idag kulturmärkt, vilket innebär att så långt som möjligt, alla gravanordningar ska bevaras. Utifrån detta pågår ett kontinuerligt arbete med renovering av dem.

Gamla Kyrkogården i Malmö - Översikt
Gamla Kyrkogården i Malmö – Översikt

När kyrkogården anlades var des ursprungliga namn Nya Begravningsplatsen. Den behöll detta namn fram till 1870. Då invigdes Nyaste Begravningsplatsen, numera S:t Pauli Norra kyrkogård varvid namnbyte till Gamla Begravningsplatsen skedde, sedermera Gamla Kyrkogården.

Väldigt få kyrkogårdar kan uppvisa sådan idyll och lummighet som Gamla Kyrkogården. Kyrkogården har ett stort stycke Malmöhistoria. Att vandra igenom kyrkogården är som att vandra igenom en förfluten tid. Många gravvårdar erinrar om släkter som spelat en stor roll i stadens utveckling under 1800-talet och början av 1900-talet.

Gamla Kyrkogården i Malmö - Gravplats
Gamla Kyrkogården i Malmö – Gravplats

I dagsläget upplåts väldigt få antal nya urngravplatser på Gamla Kyrkogården, men begravningar förekommer fortfarande på de gravplatser dör det finns en aktuell innehavare. Sedan 1988 finns också en minneslund.

Gamla Kyrkogården i Malmö - Minneslund
Gamla Kyrkogården i Malmö – Minneslund

Kontaktuppgifter

Gustav Adolfs torg 3

211 39 Malmö

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Västra Skrävlinge kyrkogård

Västra Skrävlinge kyrka uppfördes 1862-1864 med undantag av tornets nedre del som härstammar från en i övrigt riven medeltidskyrka. Västra Skrävlinge Kyrkogård ligger intill höghusbebyggelsen Rosengård och inre ringleden. Församlingen gick ihop med Malmö 1911 och ingår numera i Malmö Pastorat.

Västra Skrävlinge Kyrkogård i Malmö - Översikt
Västra Skrävlinge Kyrkogård i Malmö – Översikt

Området runt Västra Skrävlinge Kyrkogård var så sent som på 1960-talet fortfarande odlad jordbruksmark/jordbruksbygd. Den större delen av marken tillhörde den gamla gården Rosengård, vars gårdsbyggnader fortfarande ligger kvar mitt inne i bostadsbebyggelsen. Västra Skrävlinge är historiskt sett en mycket gammal församling (tidigare kallad socken). Den ligger såvitt man vet i den tidigast befolkade delen av Skåne. Otaliga fynd som gjorts vid grävningar i området visar en mycket tidig bebyggelse. Numera finns inte några fornlämningar kvar, med det har funnits många grav och ättehögar i den tidigare socken.

Det har skett många förändringar i Västa skrävlinges kyrkogård, liksom andra kyrkogårdar i Malmö. Utvidgningar har skett i etapper.

1958 Uppfördes ett kapell samt moderna personal och ekonomibyggnader. En minneslund, den femte i Malmö, invigdes 1985, där skulpturen “Livsträdet” av konstnären Per-Erik Willö står.

Kontaktuppgifter

Västra Skrävlinge Kyrkoväg 24

212 37 Malmö

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Hyllie kyrkogård

Hyllie Kyrkogård i Malmö - Översikt
Hyllie Kyrkogård i Malmö – Översikt

Hyllie kyrkogård är socknens gamla kyrkogård. Medans den medeltida kyrkan revs 1889. Ett kors upprättades till minne av kyrkan på platsen där kyrkan stod. Kyrkogården i Limhamn som anlades 1897, invigdes 1890. Den ersatte den kyrka som revs på Hyllie kyrkogård året innan.

Hyllie Kyrkogård i Malmö - Kors för tidigare kyrka
Hyllie Kyrkogård i Malmö – Kors för tidigare kyrka

Limhamn och Hylie kyrkogårdar ingår numera i samma arbetsdistrikt och blev en del av Malmös kyrkliga samfällighet 1917.

Hyllie har en minneslund som anlades 1995

Hyllie Kyrkogård i Malmö - Minneslund
Hyllie Kyrkogård i Malmö – Minneslund

Kontaktuppgifter

Östra Hyllievägen

125, 216 23 Malmö

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Fosie kyrkogård

Kyrkan i Fosie har medeltida ursprung. Nuvarande utseende fick den under en ombyggnad 1896. Fosie blev del av Malmö kommun 1931 och 1939 ett eget pastorat inom Malmö kyrkliga samfällighet. Numera ingår Fosie i Malmö pastorat.

Fosie Kyrkogård i Malmö - Översikt
Fosie Kyrkogård i Malmö – Översikt

Det var inte länge sen man kunde se sädesfält, jordbruk och kor på åkrarna runt Fosie kyrkogård. Området har sett stark utveckling och staden runtom har byggts ut oerhört snabbt. Numera är Fosie en modern stadskyrkogård med Höghus och starkt trafikerade stråk om omger kyrkogården.

Minneslunden i Fosie invigdes 1979 och är en del av den tidigare prästgårdsparken.

Fosie Kyrkogård i Malmö - Minneslund
Fosie Kyrkogård i Malmö – Minneslund

Minneslunden har fått erkännande som en av landets vackraste minneslundar och är väl värd ett besök. Där går malmöskulptören Fred Åbers konstverk “Färden” att hitta.

Fosie Kyrkogård i Malmö - staty - färden
Fosie Kyrkogård i Malmö – staty – färden

Fosie kyrkogård har ett begravningskapell, Heliga korsets kapell. Det uppfördes 1965. Detta kapell används idag också av icke-kristna eftersom det på kyrkogården, alldeles i närheten av kapellet, har nalagts ett buddistiskt gravkvarter. 2002 anlades särskilda gravplatser för Madeisk Sabeiska Samfunden inom Fosies kyrkogård.

November 2021 blev Fosie askgravplats klar att tas i bruk.

Kontaktuppgifter

Lindängsvägen 10

215 70 Malmö

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Limhamns kyrkogård

Limhamns kyrkogård invigdes 1897 men anlades och tods i bruk under 1880-talet. Kyrkan som stod färdig 1890 ersatte en tidigare kyrka som tidigare revs i Hyllie.

Limhamns Kyrkogård i Malmö - Översikt
Limhamns Kyrkogård i Malmö – Översikt

Limhamns kyrkogård är en av Malmös större. Den har utvidgats i olika etapper.

Inom kyrkogården finns ett kombinerat kapell/krematorium som byggdes 1964. Samt en minneslund som anlades 1967. Minneslunden har en replik at Cal Milles skulptur “Guds hand”.

Limhamns Kyrkogård i Malmö - Guds Hand - Carl Mille
Limhamns Kyrkogård i Malmö – Guds Hand – Carl Mille

En kistlund anlades 1997 och ligger i närheten av minneslunden.

Limhamns Kyrkogård i Malmö - Kistlund
Limhamns Kyrkogård i Malmö – Kistlund

Hösten 2007 tillkom en askgravplats och ytterligare en askgravplats invigdes 2011.

Limhamns Kyrkogård i Malmö - Askgravplats 1
Limhamns Kyrkogård i Malmö – Askgravplats 1

Krematorieanläggningen inom Limhamns kyrkogård är en av Sveriges modernaste. 1997 installerades en rökgasreningsanläggning. Kapellen i anslutning till krematoriet, Trons Kapell samt Uppståndelsens kapell, har konstverk av bl a konstnärerna Edvin Öhrström och Inga Palmgren.

Mellan 2005 och 2006 genomgick Limhamns kyrkogård en omfattande renovering. Buskage och träd förnyades då.

Kontaktuppgifter

Norra Hyllievägen 33 C

216 17 Malmö

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Tygelsjö kyrkogård

Tygelsjö kyrka och kyrkogård är del av en mycket gammal bebyggelse. Minnesmärken och fynd I området visar på an äldre kristen tid redan på 1000-talet. Söder om nuvarande kyrkogård har man funnit en en kyrkogård from 1000-talet som hade en träkyrka. Den ersattes med en stenkyrka på 1100-talet. 1905 Ersattes den gamla kyrkan med den nuvarande tegelkyrkan.

Tygelsjö Kyrkogård i Malmö - Översikt
Tygelsjö Kyrkogård i Malmö – Översikt

Tygelsjö blev en del av Malmös kommun 1971, liksom av Malmö kyrkliga samfällighet. I samband med detta påbörjades renoveringsarbeten på samtliga gravkvarter samt restaurering av gamla gravvårdar. En ny personal och ekonomibyggnad uppfördes också då.

Historiskt hänseende vittnar talrika minnesmärken och fynd som gjorts i trakten om forntida bebyggelse.

Sevärdheterna på Tygelsjös kyrkogård präglas av bland annat det gamla vackra gjutjärnsstaketet som delvis omger kyrkogården, samt ett flertal historiska gravvårdar/gravstenar.

2003, pingstdagen, togs en askgravplats i bruk på kyrkogården. Tidsmässigt sätt var det den första askgravplatsen i Malmö. Gravrätten upplåts inom en gemensam anläggning, där de individuella gravplatserna inte avgränsas och all utsmyckning sker på gemensam plats.

Kontaktuppgifter

Fredlunds väg 5-7

218 72 Malmö

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Södra Sallerups kyrkogård

Södra Sallerups Kyrkogård, den östligaste av Malmö kyrkogårdsförvaltnings kyrkogårdar, och hem till Södra Sallerups församling blev del av Malmö 1952 och en del av den kyrkliga samfälligheten 10 år senare.

Södra Sallerups Kyrkogård i Malmö - Översikt
Södra Sallerups Kyrkogård i Malmö – Översikt

Renoveringsarbeten startade efter att Malmö övertog förvaltningen. Bland annat har den vackra kyrkogårdsmuren med entréer, även benämnd bogårdsmur, genomgått en grundlig renovering och restaurering. Muren har även förlängts och begränsar sedan 1975 kyrkogårdens nyanlagda del mot väster. Då byggdes även en personal och ekonomibyggnad.

1996 togs en minneslund i bruk som anlas på gammal gravplatsmark på kyrkogårdens äldre del.

Många byar i Malmös omgivning berördes av det svensk-danska kriget 1675-1679 varav Södra Sallerup var del av. Historien berättar till och med om en drabbning på självla kyrkogården den 29:e oktober 1678.

Den vackra kyrkan i Södra Sallerup byggdes efter att domkyrkobygget i Lund var klar, i mitten av 1100 talet. De äldsta delarna av kyrkan är fortfarande från senare hälften av 1100-talet men byggdes till och fick korsarmar 1863-1864.

Södra Sallerups Kyrkogård i Malmö - Minneslund
Södra Sallerups Kyrkogård i Malmö – Minneslund

Kontaktuppgifter

Sallerups byväg 6

212 36 Malmö

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Husie kyrkogård

Husie Kyrkogård är i historiskt hänseende del av trakten som är en gammal kulturbygd. Den hör till de tidigast befolkade områdena. Man har funnit spår av stenåldersboplatser och flintgruvor i trakten. Omgivningarna kring kyrkan har haft ett flertal stora högar som synliga minnen från bronsåldern.

Husie Kyrkogård i Malmö - Översikt
Husie Kyrkogård i Malmö – Översikt

Husie församling blev del av Malmö kommun 1935 och kyrkogården ingår numera i Malmö pastorat. Husie kyrka och kyrkogård är belägna på en mjukt rundad kulle, på vars krön kyrkan reser sig och syns vida omkring.

Kyrkan uppfördes 1855-1857. Tornet härstammar dock from en medeltidskyrka. Ålder okänd. Den östra delen av kyrkan är den äldsta.

Den stenmur som begränsar i öster och söder har antagligen från början helt omgivit kyrkogården.

Husie kyrkogård har renoverats och moderniserats genom åren. 1932 byggdes ett begravningskapell efter ritning av länsarkitekten Nils A Blanck.

Husie Kyrkogård i Malmö - Minneslund
Husie Kyrkogård i Malmö – Minneslund

1989 anlades en minneslund och år 2010 anlades den första askgravplatsen som kompletterades med ytterligare en askgravplats 2019.

Husie Kyrkogård i Malmö - Askgravplats
Husie Kyrkogård i Malmö – Askgravplats

Kontaktuppgifter

Husievägen 86

Husie kyrkoväg 106

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Bunkeflo Kyrkogård

En av Skånes märkligaste kyrkor är Bunkeflo medeltidskyrka som blev offer för sekelskiftets nybyggnadsiver och revs 1896. En ny kyrka byggdes, öster om den plats där den gamla kyrkan låg. Den nya kyrkan invigdes 1898.

Bunkeflo Kyrkogård i Malmö - Översikt
Bunkeflo Kyrkogård i Malmö – Översikt

1971 införlivades den då självständiga Bunkeflo kommun med Malmö stad. Under 1960 och 1970-talen utvidgades Malmö och kommungränserna flyttades till den kringliggande landsbygden. Bunkeflo ingick i den kyrkliga samfälligheten redan 1967.

Malmös kyrkogårdsförvaltning har sedan man övertog skötseln av Bunkeflo kyrkogård utfört renoveringsarbeten inom anläggningen och kyrkogården. Restaurering skedde av gamla gravvårdar samt kyrkogårdsmuren. En minneslund invigdes 1991. Bunkeflo kyrkogård har även en askgravplats.

Bunkeflo Kyrkogård i Malmö - Askgravplats
Bunkeflo Kyrkogård i Malmö – Askgravplats

Kontaktuppgifter

Vintrievägen 10

218 45 Vintrie

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Glostorps Kyrkogård

Glostorps kyrka är från 1860-talet men tornet härstammar från 1780-talet. Glostorp gick över i Malmö kommun och kyrkliga samfällighet (numera Malmö pastorat) 1967. Precis som bygden runt omkring finns det talrika fynd i Glostorp. Allt ifrån sten/bronsåldern om tidig bebyggelse.

Glostorps Kyrkogård i Malmö - Översikt
Glostorps Kyrkogård i Malmö – Översikt

På glostorps kyrkogård har Malmö kyrkogårdsförvaltning, liksom andra kyrkogårdar i Malmö, utfört omfattande renoveringsarbeten. Gamla kyrkogårdsdelen har renoverats, gravvårdar restaurerats, personallokaler har inretts och en ny ekonomiplats har anlagts. En ny kyrkogårdsdel har tillkommit och inom denna togs också en minneslund i bruk 1995.

Glostorps Kyrkogård i Malmö - Minneslund
Glostorps Kyrkogård i Malmö – Minneslund

Kontaktuppgifter

Glostorps Kyrkoväg 27

238 41 Oxie

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Oxie Kyrkogård

Oxie kyrkogård anlades på 1820 talet, då det gjordes gångar och man planterade träd. Innan dess utgjordes den av gräsvall. Sedan dess har den expanderat i olika etapper.

Oxie Kyrkogård i Malmö - Minneslund
Oxie Kyrkogård i Malmö – Minneslund

Oxie kyrkogård gick ihop med Malmö både kommunalt och den kyrkliga samfälligheten. Oxie kyrka härstammar med de äldsta delarna från medeltiden och blev ombyggd samt försedd med korsarmar 1848-1849.

1820 beslöt sockenstämman att inga grästorvor fick uppskäras på kyrkogården. En notis som antydde att den tidigare legat som gräsvall finns. Tiden därefter anlades gångar och man planterade träd. Under årens lopp har kyrkogården byggts ut if flera etapper. 2004 invigdes en minneslund.

Sedan gammalt är kyrkogården omgiven av en mäktig gråstensmur, som på tre sidor omger området. Restaureringen av muren utfördes i egen regi av Malmö kyrkogårdsförvaltning.

Sedan 2014 har Oxie kyrkogård en egen askgravplats.

Oxie Kyrkogård i Malmö - askgravplats
Oxie Kyrkogård i Malmö – askgravplats

Kontaktuppgifter

Oxie Kyrkogårdsväg 227 samt Oxievångsvägen 135 (den nya kyrkogården)

238 34 Oxie

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Lockarps Kyrkogård

Kyrkan i Lockarp härstammar med sina äldsta delar från medeltiden. Den blev nästan helt ombyggd under åren 1885-1886. Lockarps kyrkogård är en av de små kyrkogårdarna och ligger på landsorten som blev en del av Malmö kommun 1967.

Lockarps Kyrkogård i Malmö - Översikt
Lockarps Kyrkogård i Malmö – Översikt

På senare år så har restaureringsarbeten inom kyrkogården och renovering av kyrkogårdsmuren skett. Likväl har nya personallokaler har byggts.

Lockarps kyrkogård och kyrka ligger i södra delen av Malmö, i en landsbygd vars historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det finns Ättehögar och markgravar som vittnar om en tidig bebyggelse. Hagtornsträd pryder många av ättehögarna och är planterade på den högsta punkten.

Kyrkan tillhör numera den koptiska församlingen i Malmö.

Kontaktuppgifter

Lockarps Kyrkoväg 85

238 41 Oxie

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Västra Klagtorps Kyrkogård

Västra Klagtorps Kyrkogård härstammar från medeltiden. Tornet i kyrkan är bevarat från dess, men kyrkan blev uppförd 1885. Malmö kyrkogårdsförvaltning har genom åren utfört renoveringsarbete, där bland annat kyrkogårdsmuren renoverats. Den äldre delen av kyrkogården har blivit omlagd och vatten/avlopp har dragits in.

Västra Klagtorp Kyrkogård i Malmö - Översikt
Västra Klagtorp Kyrkogård i Malmö – Översikt

1995 invigdes en minneslund på den plats som tidigare varit tänkt som ceremoniplats.

Västra Klagtorp Kyrkogård i Malmö - Minneslund
Västra Klagtorp Kyrkogård i Malmö – Minneslund

Västra Klagtorps kyrkogård har minnen knutna från tidiga krigsår. Under svensk-danska kriget 1709-1710 belägrade danskarna Malmö. Truppavdelningar var förlagda i byarna runt staden. En infanteristyrka på 100 man var förlagd på Västra Klagtorp. Natten till den 6:e February 1710 gjorde svenskarna i Malmö ett utfall mot denna postering. Danskarna tog ställning på kyrkogården och en häftig strid uppstod. I ett tappert försök att storma kyrkogårdsmuren möttes svenskarna av kraftig gevärseld och man fick ge upp försöket och retirera då danskarna fick förstärkning. Tre danskar och fem svenskar stupade i striden.

Västra Klagtorp Kyrkogård i Malmö - Minneslund 2
Västra Klagtorp Kyrkogård i Malmö – Minneslund 2

Kontaktuppgifter

Gamla Borrebackevägen 2

218 74 Tygelsjö

Telefon: 040-27 92 00

Kyrkogården förvaltas av Malmös kyrkogårdsförvaltning

Gravplatser för andra trossamfund

Enligt svensk lag så har alla som är folkbokförda i Sverige rätt att begravas enligt eget trossamfund.

På nedanstående kyrkogårdar i Malmö finns gravplatser for andra trossamfund.

  • Baha’i: Limhamns Kyrkogård
  • Buddistiska: Fosie kyrkogård
  • Judiska: S:t Pauli Norra och Östra kyrkogård
  • Katolska: Östra Kyrkogården
  • Mandeisk/Sabeiska: Fosie kyrkogård
  • Muslimska: Östra kyrkogården
  • Ortodoxa: Östra Kyrkogården