Gravsten Uppsala

Peaceyard levererar gravstenar i hela Sverige. Få eran sten levererad till Uppsala.

Ni kan enkelt se vårat sortiment av gravstenar i våran katalog och beställa, samt designa gravstenen online, direkt på våran sida.

Självklart så kan vi hjälpa till hela vägen från design till montering.

Se exempel på gravstenar hos nöjda kunder
Att tänka på före ni lägger en beställning.
Hur fungerar det att beställa från oss, läs mer om hur det fungerar här
Har ni frågor eller behöver hjälp med rådgivning, kontakta oss!
Läs mer information om Uppsala och dess kyrkogårdar här

Exempel på gravstenar vi gjort

Att tänka på när ni utformar/designar en gravsten

Läs våran checklista före ni lägger en beställning. Den behandlar de vanliga frågorna.

  1. Gravstenar uppförs normalt sett enbart när något begravs såsom en kista eller en urna.
  2. De flesta kyrkogårdar alternativt begravningsplatser är indelade i gravkvarter. Normalt sett så finns det förhållningsregler (utformning, storlek, stil osv.) för varje kvarter.
  3. Ta reda på de restriktioner som finns för erat kvarter genom att läsa igenom gravbrevet samt prata med kyrkogårdsförvaltningen. En bra idé kan vara att besöka erat kvarter personligen för att se hur det ser ut.
  4. När ni utformar grafiken på en gravsten, är dessa något man bör tänka på
    1. Namn på den/de avlidne
    2. födelse samt dödsdatum
    3. Texter som ni vill minnas den bortgångne med, dikter eller något som är förknippat med den bortgångne
    4. Eventuella bilder på den avlidne, hobbys eller grafik som är förknippat med den bortgångne.
  5. Normalt sett monteras gravstenen begravningen. Olika kyrkogårdar/begravningsplatser har regler för när en gravsten får sättas upp. Ofta beror på de marksammansättningen hur tidigt efter man kan montera. Det går att sätta upp en temporär gravmarkör medans man väntar på leverans av en gravsten.
  6. Innan ni sätter upp en gravsten krävs ett tillstånd från kyrkogårdsförvaltningen eller församlingen. Vi hjälper er med ansökan och kommunikation med kyrkogårdsförvaltningen.

Vi kan hjälpa till

Om ni känner er obekväma att designa en gravsten online, så kan en av våra rådgivare hjälpa er med design och allt annat som rör eran gravsten. Efter att vi gått igenom alla möjligheter och kommit fram till en utformning som ni känner är rätt, levererar vi en offert som ni kan ta ställning till.

Skräddarsydd gravsten

Om ni mot förmodan inte skulle hitta en gravsten i vårat normala sortiment så hjälper vi gärna till att skräddarsy en gravsten åt er, enligt era specifikationer. Ni kan ta idéer från vårat galleri eller om ni redan har en idé förmedla den då till oss. Vi kan hjälpa till att utforma allt från något så enkelt som en pappersskiss. Förutom de oändliga möjligheterna som finns vad gäller grafisk design så gör vårat materialval att möjligheterna är ännu större. Ni kan läsa mer om skräddarsydda gravstenar på våran specialtillverkat sida. Avancerade utföranden som behöver mer tid debiterar vi en rådgivningskostnad för. Efter att vi pratat igenom projektet så vet vi hur mycket tid vi behöver för att slutföra en design och om en rådgivningskostnad behövs. Kontakta oss så diskuterar vi mer.

Montering

Med våran monteringstjänst kan vi montera eran gravsten om ni inte vill göra det själva. Ni kan lägga till monteringstjänsten i kundvagnen eller nämna det för oss när ni pratar med en av våra rådgivare. Vi tar då hand om allt från pappersjobb för godkännande av gravstenen av kyrkogårdsförvaltningen fram till att stenen är på plats och ni får en bildbekräftelse på detta.

Vad skiljer oss från andra leverantörer

Peaceyard jobbar med nya material som möjliggör en premium produkt med former som varit svåra att uppnå med traditionella material, samt även möjliggör fullfärgs grafik direkt på stenen. Vi etsar fast grafiken i stenens yta och ger en marknadsledande garanti på att den består.

Nämnvärda fördelar

  • Enklare, stabilare och säkrare montering (montera själv om ni vill)
  • Lättare material drar ner påfrestningen på naturen vid transport och bearbetning
  • Återvinningsbart material
  • Grafiken går att göras om utan att byta ut stenen
  • Porfritt material avvisar smuts samt enkelare att göra rent
  • Hårda klimat påverkar inte ytan eller grafiken

Information om Uppsala

Uppsala är en tätort i Uppland och centralort i Uppsala kommun. Det är också residensstad för Uppsala Län. Uppsala är Sveriges fjärde största tätort med drygt 166 000 invånare, medan hela kommunen har cirka 237 000 invånare. Staden grundades 1286. Tidigare kallades Uppsala för Östra Aros, fram till 1200-talet. Uppsala räknas till en av Sveriges fyra storstäder och ligger “granne” med Stockholm.

Uppsala är välkänt för sina universitet, den magnifika domkyrkan, fornlämningar från vikingatiden och arvet efter Carl Linné. 1286 grundades det nya Uppsala. Uppsala blev Gamla Uppsala och Östra Aros blev Uppsala. En ny domkyrka byggdes 1435. Det nya Uppsala blev en viktig handelsplats. Uppsala är en utbildningsstad, och nordens första universitet byggdes I Uppsala 1477.

Sedan 1164 är Uppsala Sveriges kyrkliga centrum, i och med dess ärkebiskopssäte inom den Svenska kyrkan.

Uppsala stad ligger i Uppsala län som är en del utav Uppland. Uppsala län är uppdelat i kommuner, varav Uppsala Kommun är en utav 8 kommuner i Uppsala Län. Länet ligger på den östra sidan av Uppland. Länet omfattar 8 207.2 km2 och varav Uppsala kommun är 48.77 km2.

Uppsala Läns kommuner: Älvkarleby, Tierp, Östhammar, Uppsala, Enköping, Håbo, Knivsta, Heby.

Kändisar från Uppsala

Som Sveriges fjärde största stad, har Uppsala en hel drös av kända namn som härstammar från Uppsala. Listan blir lätt lång på grund av dess långa historia. Här är ett urval: Anders Celsius (vetenskapsman och astronom), Anders Wall (finansman, entreprenör och mecenat), August Strindberg (författare), Carl von Linné (botaniker och vetenskapsman), Carl Michael Bellman (skald), Dag Hammarskjöld (FNs generalsekreterare och fredspristagare), Ingmar Bergman (film- och teaterregissör), Lasse Eriksson (artist och författare)

Kända personer begravda i Uppsala

Eftersom listan på kända personer från Uppsala är över 100 personer lång så är det uppenbart att många också är begravda i Uppsala. Ett utkast på personer och dess viloplatser: Lasse Eriksson (gamla kyrkogården), Sven Lilja (gamla kyrkogården), Lotten von Kræmer (gamla kyrkogården), Anders Celsius (gamla kyrkogården), Dag Hammarskjöld (gamla kyrkogården), Kung Gustav Vasa (Uppsala domkyrka), Gösta Knutsson (gamla kyrkogården)

Kyrkogårdar i Uppsala

Kyrkogårdarna i Uppsala förvaltas av Uppsala Kyrkogårdar som ansvarar för drift och skötsel. Det handlar om totalt 6 kyrkogårdar.

Besöksaddress

Gamla Kyrkogården

Villavägen 1

751 08 Uppsala

Postadress

Uppsala Kyrkogårdar

Box 897

751 08 Uppsala

Telefon: 018-4303 550

e-post:[email protected]

Gamla kyrkogården

Gamla Kyrkogården i Uppsala - detailjer 1
Gamla Kyrkogården i Uppsala – detailjer 1

Gamla kyrkogården i Uppsala är en kulturhistorisk skatt med sina många lövträd och vackra alléer. Den ligger centralt i Uppsala och har anor från 1600-talet. Här vilar flera kända personer, som Dag Hammarskjöld, Gustaf Fröding, Malla Silfverstolpe, Erik Gustaf Geijer och Gösta Knutsson. Vandra igenom kyrkogården och man får genast en inblick i gångna tiders samhällen och sociala förhållanden.

Totalt omfattar kyrkogården cirka 18 hektar med drygt 14 000 gravplatser.

Den äldre delen av kyrkogården var ursprungligen en fattigkyrkogård belägen utanför stadskärnan. Längs nuvarande Kyrkogårdsgata fanns lador och boskap gick och betade mellan gravarna. Om någon hade pengar så försåg de graven med ett järnstaket som skydd mot detta. Många av dessa staket finns fortfarande kvar och påminner om urminnes tider.

Kyrkogården blev senare Domkyrkoförsamlingens allmänna begravningsplats. 1794 beslutades det att begravningar skulle upphöra i stadens kyrkor och i själva staden. Detta gällde även Helga Trefaldighet som fick en särskild avdelning på kyrkogården (invid Engelska parken)

1882-1883 byggdes det gamla gravkapellet som ritades av arkitekten Carl Axel Ekholm. Detta ersatte ett äldre kapell, som legat på ungefär samma plats. Den sista jordfästningen ägde rum 1973.

Kyrkogården har nationsgravar som är studentnationernas gravar på kyrkogården. De äldsta härstammar från slutet av 1700-talet. Då fanns det inget skyddsnät som tog hand om studenter som avled och nationen fick ofta ersätta detta. Dessutom var det dyrbart och svårt att frakta en död person till hemsocken. Av de som vilar i nationsgravarna är det mest unga studenter som avlidit under sin studietid men även ämbetsmän vid nationen eller andra med anknytning till den.

Den nyare delen av kyrkogården tillkom 1900 då mark väster om Villavägen förvärvades, vilket kom att bli grunden till den so kallade Ängskyrkogården. Den senaste utvidgningen ägde rum 1959. I den nyare delen återfinns Stillhetens Kapell, minneslunden och Estoniaplatsen

1961-1963 uppfördes Stillhetens kapell som ritades av Gösta Wikfors. Stillhetens kapell rymmer 90 personer och är ett öppet, ljust kapell med inredning i mjuka, ljusa färger som sprider lugn och ro.

Estoniaplatsen anlades för att hedra de som omkom vid Estonias förlisning den 28:e september 1994. Uppsalas kommunstyrelse och kulturnämnd beslutade att en minnesplats skulle inredas på Gamla Kyrkogården. Denna är lokaliserad i den nyare delen.

Kontaktuppgifter

Villavägen 1

751 08 Uppsala

Telefon: 018-430 35 00

Kyrkogården förvaltas av Uppsala Kyrkogårdar

Gamla Uppsala Kyrkogård

Gamla Uppsala Kyrkogård i Uppsala - Kyrka
Gamla Uppsala Kyrkogård i Uppsala – Kyrka

Gamla Uppsala Kyrkogård med sin långa och anrika historia är placerat där Svearikets kungasäte var placerat i Gamla Uppsala. En mycket viktig plats i sveriges historia, både politiskt och religiöst samt tings och marknadsplats.

Kyrkan och kyrkogården är omtalad i svensk historia. Hednatemplet lär ha funnits på platsen från första början. Adam av Bremen har på 1070-talet skildrat det tempel som då innehöll gudabilder av Tor, Oden och Frej. Enligt beskrivningarna for svearna vart nionde år till platsen för att fira blot. En kyrka buggdes i Gamla Uppsala efter att templet, enligt historien, brunnit ned 1087.

Kyrkan fungerade som kyrkligt centrum i Sverige fram till slutet av 1200-talet. Kyrkan är byggd med gråsten i romansk stil och fungerade från 1164 som domkyrka i Sveriges första ärkeskift. När kyrkan brann ner i mitten av 1200-talet började den nya domkyrkan att byggas i dagens Uppsala. Ärkeskiftet flyttades officiellt dit 1273. Gamla Uppsala Kyrka byggdes senare om till en församlingskyrka.

På den äldre delen av kyrkogården finns delar kvar av den ursprungliga bogårdsmuren, vilken ingår i muren som idag omger kyrkogården. Kyrkogården är lika gammal som kyrkan. Tyvärr är endast lite bevarat från äldre tider. Gamla Uppsala var redan i förkristen ti en viktig gravläggningsplats.

Gamla Uppsalas högar är en anmärkningsvärd och framträdande del av landskapet i Gamla Uppsala. Med datering har man kunna framställa att högarna anlades mellan 500 och 600-talet. I omgivningen finns det gravfält som har daterats till yngre järnåldern. Invid prästgården har gravar påträffats vilka härstammar från vikingatiden.

Nordöst om kyrkan ligger Kungsgårdsplatån. Utgrävningar visar att flera hallbyggnader stått där i flera omgångar. Platån var lägre till en början men har häjts i samband med att nya hallbuggnader har uppförts på platsen.

Under 1930-talet växte den nyare delen av kyrkogården fram i en västlig riktning. 1970 invigdes också ett område nedanför sluttningen norr om kyrkan. 1982 byggdes en ny ekonomibyggnad.

Kontaktuppgifter

Disavägen 8

754 40 Uppsala

Telefon: 018-430 35 00

Kyrkogården förvaltas av Uppsala Kyrkogårdar

Berthåga kyrkogård

Berhåga Kyrkogård i Uppsala - Översikt
Berhåga Kyrkogård i Uppsala – Översikt

Berhåga kyrkogård med sitt krematorium och sina kapell – som ritats av Ulla Bodorff invigdes av ärkebiskopen Gunnar Hultgren 1965. Kyrkogården och krematoriet ligger på 54 hektar mark. Inspiration har kommit från den uppländska naturen. Allt beläget i den västra delen av Uppsala. Den nyare delen av kyrkogården blev klar sommaren 2001. Arkitekterna var Monica Sandberg och Nils Odén. På denna del finns Minnesplatsen, Trädkyrkan, urnskogarna, judiskt och muslimskt gravområde samt ett område för Bahã’i.

Krematoriet och kapellen är ritade av arkitekten Kurt von Schmalensee som hade stor erfarenhet av sakral arkitektur. Krematoriet och kapellens utformning är resultatet av en arkitekttävlan där von Schmalensees förslag vann. Krematoriet skulle, enligt krematoriekommitténs önskemål, ansluta sig till den uppländska naturen. Stora delar av möblemanget i vänt- och kapprum är bevarade från då krematoriet var nytt

2000 renoverades krematoriet med nya ugnar och rökgasrening. Det görs regelbundna mätningar så att utsläppen av rökgaser från anläggningen håller godkända nivåer.Överskottsvärmen från rökgaskylaren leds sedan 2014 via värmeväxlare till Uppsala fjärrvärmenät. För uppvärmning använder anläggningen svensktillverkad biodisel BIO/RME 100 – ett fossilfritt bränsle.

Krematoriet har enligt miljöbalken tillstånd för 3500 krematorier per år.

Kapellen i krematoriet är Stefans kapell och S:t Eriks Kapell.

I anslutning till kyrkogården och gravarna ligger Skogsdammen. kring dammen är det möjligt att uppleva ett rikt djurliv. Harkan man se Älgar, Häger, salamandrar osv.

Klockstapeln är ritad av Uppsalakonstnären Olof Hellström. Hellström har även utformat kyrkogårdens entrégrindar. I klockstapeln finns dikter av författarna Elisabeth Hermodsson och Staffan Larsson.

Trädkyrkan är en spegelbild av Uppsala domkyrka och är en öppen kyrka för livets alla skeenden. I trädkyrkan kan ceremoni hållas oberoende av kulturell eller religiös tillhörighet. I trädkyrkan finns det även askgravplatser.

Minnesplatsen är till en plats för stillhet och kontemplation. Ingen gravsättning sker här. Här ges utrymme för att minnas, att meditera, höra vatten porla och dofta alla de örter som växer i etagen ned mot vattnet.

Kontaktuppgifter

Berthåga byväg 24

752 60 Uppsala

Telefon: 018-430 35 00

Kyrkogården förvaltas av Uppsala Kyrkogårdar

Vaksala kyrkogård

Vaksala Kyrkogård i Uppsala - Översikt
Vaksala Kyrkogård i Uppsala – Översikt

Vaksala kyrka är en till av Uppsalas gamla kyrkor med anor från medeltiden. Kyrkan började byggas på 1100-talet och har en stark koppling till S:t Andreas. Kyrkogården ligger i Uppsalas östra del och har har en tydlig landsbygdskaraktär. Kyrkan uppfördes ursprungligen i romansk stil men omgestaltades under 1200 och 1300-talen i gotisk stil då väggarna höjdes nästan två meter. Kapellen och kyrkokroppen erhöll sin nuvarande form under 1400 talet.

Under 1700 talet genomfördes en stor ombyggnation där bland annat kyrköppningen flyttade till väster.

En beskrivning från 1600-talet berättar att kyrkogården var inringad med en två meter hög bogårdsmur försedd med sadeltak i trä. Muren hade även tre stigluckor av tegel.

Utseendet på dagens kyrkogård kom till under 1800-talets omgestaltningar, då den medeltida kyrkomuren byttes ut. Det planterades även träd och en syrénhäck längs med den nya kyrkogårdsmuren under denna period. Under 1900-talet fortsatte förändringar och dagens strikta grusgångar och gravkvarter är ett resultat av detta. 1952 anlades en urnlund sydöst om koret på den plats en klockstapel tidigare stått. Många av de gravhällar som kan ses inne i kyrkan förmodas tidigare ha stått på kyrkogården.

Vaksala Kyrkogård i Uppsala - askgravlund
Vaksala Kyrkogård i Uppsala – askgravlund

Kyrkogårdens äldsta gravvård norr om sakristian, är en vård i kalksten från 1739 prydd med dödssymbolerna. Andra anmärkningsvärda gravvårdar är skräddarstenen från 1761 bakom kyrkans kor samt Sara von Linnés grav som är belägen i närheten av tiondeboden.

Kontaktuppgifter

Vaksala kyrkväg 2

754 45 Uppsala

Telefon: 018-430 35 00

Kyrkogården förvaltas av Uppsala Kyrkogårdar

Ulleråkers kyrkogård

Ulleråkers Kyrkogård i Uppsala - Översikt
Ulleråkers Kyrkogård i Uppsala – Översikt

Ulleråkers kyrkogård är förmodligen Uppsalas minst kända begravningsplats. Den är avskild or rofylld belägen i närheten av Dag Hammarskjölds väg, Ulleråker samt Ulleråkers sjukhus. Inringad av skog och en stenmur, allt med en idyllisk karaktär. I dagsläget hyser den ca en hektar stora kyrkogården få gravvårdar.

Även fast omkring 1300 personer har blivit gravsatta där, mestandels patienter men även personal, så finns det enbart tolv gravstenar bevarade. Träkorsen som förr utmärkte avlidna patienters gravar, är sedan länge borta.

Kyrkogården invigdes 1909 efter att Uppsala Hospital och Asyl begärde att anlägga en egen begravningsplats i anslutning till sjukhuset Ulleråker. Det var en del av sjukhusets ansvar att ha en begravningsplats. Sjukhuset kom att fungera som ett samhälle i samhället.

Stenmuren som ramar in kyrkogården byggdes av personal och patienter och stod klar 1932. Den sista patienten gravsattes 1954, men i personalgravarna har det gravsatts så sent som 2009.

Kyrkogården avspeglar och är en förlängning av det samhälle som mentalsjukhuset utgjorde. patienterna hade knappt någon kontakt med yttervärlden. Gravarna belägna längs muren är personalgravar, vilket symboliskt kan betraktas som att personalen, även efter döden, vakar över sina patienter.

Tidigare sköttes kyrkogården av arbetslag bestående av patienter och vid en patientbegravning närvarade i princip endast präst, personal och andra patienter.

1957 invigdes det stora trädkorset som pryder kyrkogården. Invigningen gjordes ad domprosten.

Sedan 1989 sköts kyrkogården om av Uppsala Kyrkogårdar (dåvarande Uppsala Kyrkliga Samfällighet).

Kontaktuppgifter

Emmy Rappes väg 3

756 43 Uppsala

Telefon: 018-430 35 00

Kyrkogården förvaltas av Uppsala Kyrkogårdar

Hammarby kyrkogård

Hammarby kyrkogård invigdes 1937. Det är en vacker plats belägen i närheten av Dag Hammarskjölds väg och Ultuna. Kyrkogården anlades när Helga Trefaldighets församlings del på Gamla kyrkogården blev för trång. Kyrkogården omfattar 3.5 hektar.

Den ursprungliga delen av kyrkogården delas av en central axel, kantad av imponerande thujor och en lindallé. Dessa omges på båda sidor av kist och urngravsområden.

I Skogspartiet som ligger väster om den ursprungliga delen, anlades det ett par urngravkvarter i mitten av 1979-talet. Området är en utlöpare av Kronoparken med fina tallar och en undervegetation av hassel.

Kontaktuppgifter

Uppsala Hammarby kyrkogård

756 51 Uppsala

Telefon: 018-430 35 00

Kyrkogården förvaltas av Uppsala Kyrkogårdar

Gravplatser för andra trossamfund, på dessa kyrkogårdar finns speciela kvarter för andra trossamfund.

Men skjälvklart kan man begravas vad man vill, men inte med egna kvarter för just sitt trossamfund

Baha’i:   Bertåga kyrkogård

Judiska:  Bertåga kyrkogårdar

Muslimska: Bertåga kyrkogård