Gravsten Linköping

Peaceyard levererar gravstenar i hela Sverige. Få eran sten levererad till Linköping.

Ni kan enkelt se vårat sortiment av gravstenar i våran katalog och beställa, samt designa gravstenen online, direkt på våran sida.

Självklart så kan vi hjälpa till hela vägen från design till montering.

Se exempel på gravstenar hos nöjda kunder
Att tänka på före ni lägger en beställning.
Hur fungerar det att beställa från oss, läs mer om hur det fungerar här
Har ni frågor eller behöver hjälp med rådgivning, kontakta oss!
Läs mer information om Stockholm och dess kyrkogårdar här

Exempel på gravstenar vi gjort

Att tänka på när ni utformar/designar en gravsten

Läs våran checklista före ni lägger en beställning. Den behandlar de vanliga frågorna.

  1. Gravstenar uppförs normalt sett enbart när något begravs såsom en kista eller en urna.
  2. De flesta kyrkogårdar alternativt begravningsplatser är indelade i gravkvarter. Normalt sett så finns det förhållningsregler (utformning, storlek, stil osv.) för varje kvarter.
  3. Ta reda på de restriktioner som finns för erat kvarter genom att läsa igenom gravbrevet samt prata med kyrkogårdsförvaltningen. En bra idé kan vara att besöka erat kvarter personligen för att se hur det ser ut.
  4. När ni utformar grafiken på en gravsten, är dessa något man bör tänka på
    1. Namn på den/de avlidne
    2. födelse samt dödsdatum
    3. Texter som ni vill minnas den bortgångne med, dikter eller något som är förknippat med den bortgångne
    4. Eventuella bilder på den avlidne, hobbys eller grafik som är förknippat med den bortgångne.
  5. Normalt sett monteras gravstenen begravningen. Olika kyrkogårdar/begravningsplatser har regler för när en gravsten får sättas upp. Ofta beror på de marksammansättningen hur tidigt efter man kan montera. Det går att sätta upp en temporär gravmarkör medans man väntar på leverans av en gravsten.
  6. Innan ni sätter upp en gravsten krävs ett tillstånd från kyrkogårdsförvaltningen eller församlingen. Vi hjälper er med ansökan och kommunikation med kyrkogårdsförvaltningen.

Vi kan hjälpa till

Om ni känner er obekväma att designa en gravsten online, så kan en av våra rådgivare hjälpa er med design och allt annat som rör eran gravsten. Efter att vi gått igenom alla möjligheter och kommit fram till en utformning som ni känner är rätt, levererar vi en offert som ni kan ta ställning till.

Skräddarsydd gravsten

Om ni mot förmodan inte skulle hitta en gravsten i vårat normala sortiment så hjälper vi gärna till att skräddarsy en gravsten åt er, enligt era specifikationer. Ni kan ta idéer från vårat galleri eller om ni redan har en idé förmedla den då till oss. Vi kan hjälpa till att utforma allt från något så enkelt som en pappersskiss. Förutom de oändliga möjligheterna som finns vad gäller grafisk design så gör vårat materialval att möjligheterna är ännu större. Ni kan läsa mer om skräddarsydda gravstenar på våran specialtillverkat sida. Avancerade utföranden som behöver mer tid debiterar vi en rådgivningskostnad för. Efter att vi pratat igenom projektet så vet vi hur mycket tid vi behöver för att slutföra en design och om en rådgivningskostnad behövs. Kontakta oss så diskuterar vi mer.

Montering

Med våran monteringstjänst kan vi montera eran gravsten om ni inte vill göra det själva. Ni kan lägga till monteringstjänsten i kundvagnen eller nämna det för oss när ni pratar med en av våra rådgivare. Vi tar då hand om allt från pappersjobb för godkännande av gravstenen av kyrkogårdsförvaltningen fram till att stenen är på plats och ni får en bildbekräftelse på detta.

Vad skiljer oss från andra leverantörer

Peaceyard jobbar med nya material som möjliggör en premium produkt med former som varit svåra att uppnå med traditionella material, samt även möjliggör fullfärgs grafik direkt på stenen. Vi etsar fast grafiken i stenens yta och ger en marknadsledande garanti på att den består.

Nämnvärda fördelar

  • Enklare, stabilare och säkrare montering (montera själv om ni vill)
  • Lättare material drar ner påfrestningen på naturen vid transport och bearbetning
  • Återvinningsbart material
  • Grafiken går att göras om utan att byta ut stenen
  • Porfritt material avvisar smuts samt enkelare att göra rent
  • Hårda klimat påverkar inte ytan eller grafiken

Information om Linköping

Linköping är en tätort i Östergötland samt en centralort i Linköpings kommun. Det är också en residensstad i Östergötlands län och stiftsstad för Linköpings stift, belägen på Östgötaslätten, strax söder om Stångåns utlopp i Roxen mitt i landskapet och länet. Linköping är Sveriges åttonde tätort med 115 000 invånare. Staden grundades 1280 men var redan under 1100 talet en kyrklig centralort. Staden växte sakta from från sent 1100 tal och udner 1200 talet innan den slutgiltigen “grundades” 1280. Linköpings utveckling gynnades av stiftsadministrationens närvaro och läget vid vägmöten i centrala Östergötland.

Linköpings Domkyrka exteriör
Linköpings Domkyrka exteriör

Linköpings domkyrka invigdes under 1100 talet. på den plats där det tidigare stod en träkyrka. Den är en av nordens största kyrka tillsammans med Uppsala domkyrka och Nidarosdomen. Kyrkan har Sveriges bäst bevarade medeltida katedral. Domkyrkans 107 meter höga torn stod fördigt år 1886 av arkitekten Helgo Zettervall. Domkyrkans östtorn uppfördes 1965-1967, då även taket belades med kopparplåt. Östtornen byggdes med de gamla tornen som revs 1755 som förebild. På dessa torn finns vildflöjtar som väger cirka 600kg/styck.

Linköpings Domkyrka interiör
Linköpings Domkyrka interiör

Linköping, som ort, före det blev en namngiven stad, med omnejd har en mycket äldre historia än så. Man har hittat fornlämningar från bronsåldern, äldre järnåldern, runstenar från vikingatid osv.

Det första svenska kyrkomötet skedde 1153 i Linköping och leddes av biskop Gisele tillsamans med Kung Sverker d.ä. Nästa gång Linköping nämns är påven Alexander III:s skyddsbrev för biskopens alla gårdar, år 1178. År 1251 kröntes den unge kung Valdemar Birgersson, son till Birger Jarl i Linköpings domkyrka, flr att bekräfta kungavalet i Februari 1250.

Biskopgårdens äldsta delar byggdes redan till det första kyrkomötet 1153. Nyligen genomförd datering visar att detta är landets äldsta bevarade profana stenbyggnad. Utbyggnaden av biskopgården fortsatte sedan i många etapper genom åren.

Birger jarls yngste son blev biskop 1286 och hans bror Magnus Ladulås anses vara stadens grundare även om dokument inte finns bevarat. Biskopsgårdens västra länga höjdes till tre våningar på 1380 talet. På 1470 talet byggdes den ringmur och det stora huset i sydväst med likheter med Glimmingehus.

Linköping var en viktig kyrklig ort och besöktes av de nykrönta kungarna.

En katedralskola fanns också här, möjligen Sveriges första, daterad 1232. Religiösa Centra brukar medföra högre utbildning, och som syntes vad Linköping inget undantag.

Vreta kloster som ligger i Linköping grundades som Sveriges äldsta kloster av Inge den äldre, senast 1100.

Linköping stad ligger i Linköping kommun som i sin tur ligger i Östergötlands Län, I Östergötland. Östergötland län är uppdelat i 10 kommuner varav Linköping är störts med 115 000 invånare. Östergötlands län är uppdelat i kommuner varav Linköpings kommun är en av 13. Östergötlands län omfattar 10 562km2.

Kommuner i Östergötlands län: Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping, Söderköping, Vadstena, Valdemarsvik, Ydre, Åtvidaberg, Ödeshög.

Linköping anses vara flygets vagga i Sverige. Redan 1912 startade Carl Cederström en flygskola på Malmen som senare blev Östgöta flygflottilj (F 3). Svenska Aeroplan AB (SAAB) grundades 1937 och startade sin flygplanstillverkning i staden. Numera finns det ett Flygvapenmuseum på Malmen. Linköping var också en viktig Militärstad i Sverige. Under andra världskriget och kalla kriget upplevde staden en stark tillväxt tack vara SAABs tillverkning av stridsflygplan. Försvarsmakten har fortfarande verksamhet i staden, med bl.a stridspilotutbildning vid Malmens flygplats utanför Linköping.

Under 1975 gjordes den tidigare högskolan (byggd 1960) om till Linköpings Universitet och har sedan 1980 talet fortsatt att driva stadens utveckling och expansion.

Linköping har tagit position som Sveriges ledande miljöstäder under senare år. Svensk Biogas producerar biogas åt stadens bussar, vilket sker från slakteriavfall samt annat livsmedelsavfall från lokala aktörer. 90% av kommunens fjärrvärme och energi produceras genom förbränning av hushållsavfall.

Kändisar från Linköping

Flera kändisar att nämna kommer från Linköping. Några exempel listade nedan:

  • Tage Danielsson, författare
  • Nils Hermansson, helgonförklarad biskop
  • Samir Badran, musiker
  • Marie Göranzon, skådespelare
  • Louise Hoffsten, sångare
  • Steffo Törnquist, TV-personlighet
  • Lars Winnerbäck, musiker

Kända personer begravda i Linköping

Flera nämnvärda Linköpingsbor är begravda på de Centrala Griftegårdarna. Främst framstående personer from 1800-talet och 1900-talet. Här finns även familjegravar för släkter som Wallenberg, Lidman och Ridderstad.

Kyrkogårdar i Linköping

Kyrkogårdarna i Linköping förvaltas av olika förvaltare. Dessa ansvarar för drift och skötsel av kyrkogårdarna i Linköpings Kommun.

Linköpings Domkyrkopastorat

Linköpings domkyrkopastorat ansvarar för nio församlingar. Samtliga församlingars kyrkor listade efter församlingarnas namn nedan.

  1. Berga Församling (Berga Kyrka och Vidingsjö Kyrka)
  2. Domkyrkoförsamlingen (Linköpings Domkyrka)
  3. Gottfridsbergs Församling (Ansgarskyrkan, en sammarbetskyrka mellan Gottfridsberg och EFS i Linköping)
  4. Johannelunds församling (Sankta Maria Kyrka)
  5. Landeryds Församling (Landeryds Kyrka, S:t Hans Kyrka)
  6. Ryds Församling (Mikaelskyrkan)
  7. Skäggetorps Församling (Skäggetorp Kyrka)
  8. S:t Lars församling (S:t Lars Kyrka)
  9. Tannefors församling (Tannefors Kyrka)

Pastoratet har även hand om flera griftegårdar.

Centrala griftegårdarna

De centrala griftegårdarna består av sex griftegårdar som successivt växt fram sedan den första – Gamla griftegården – anlades 1811. Sammalnagt rymmer de centrala griftegårdarna cirka 12 000 gravplatser. Kistgravar, urngravar och kolumbarium (som minneslundar). Ritningen till den äldsta delen gjordes av Sveriges genom tiderna främste trädgårdsarkitekt, Fredrik Magnus Piper (som även skapat Hagaparken och delar av Drottningsholmsparken).

Gamla griftegården är ett stycke levande kulturhistoria. Många välkända Linköpingsprofiler har fått sin sista vila under dessa vackra och uttrycksfulla gravstenar med personliga inskriptioner.

  • Norra griftegården (Består av åtta kvarter)
  • Nya norra griftegården (Består av fyra kvarter)
  • Gamla griftegården (Består av sex kvarter)
  • Västra griftegården (Består av åtta kvarter och Västra Minneslunden)
  • Östra griftegården (Består av tre kvarter)
  • Södra griftegården (Består av åtta kvarter och Södra minneslunden)

Samt

  • Lilla Aska griftegård
  • Kyrkogården i Landeryd

På de centrala Griftegårdarna finns det två kapell. Uppståndelsens Kapell och Alla Helgons Kapell.

Andra pastorat och kyrkor förvaltar sina egna kyrkogårdar.

Linköpings Domkyrkopastorats Kontaktuppgifter:

Åsgatan 40

582 22 Linköping

Telefon: 013-30 35 00

Kyrkor, adresser/kontaktuppgifter

Uppståndelsens kapell

582 12 Linköping

Telefon: 013-30 36 00

Lilla Aska griftegård

Lilla Aska Griftegård

585 98 Linköping

Telefon: 013-30 36 00

Vårdsbergs Kyrka Kyrkogård & Församlingshem

Prästgården

585 92 Vårdsberg

Telefon: 013-23 66 50

Landeryds kyrka

Slatteforsvägen

589 37 Linköping

Telefon: 013-30 38 00

Ljungs kyrka

Östergötland

590 75 Ljungsbro

Östra Harg Kyrka Kyrkogård & Församlingshem

Östra Harg Prästgården

585 91 Linköping

Telefon: 013-23 66 50

Vidingsjö Kyrka

Vidingsjö by 2

587 39 Linköping

Telefon: 013-30 39 00

Ulrika Kyrkogård

Visättersvägen 2

590 52 Nykil

Telefon: 013-33 02 00

Slaka Kyrka

Gamla Kalmarvägen 2

583 37 Linköping

Telefon: 013-474 23 00

Örtomta Kyrka Kyrkogård & Församlingshem

Kyrkebyvägen 13

585 62 Linghem

Telefon: 013-23 66 50

S:t Larsparken

Repslagaregatan 16

582 22 Linköping

Skeda kyrka

585 97 Linköping

Telefon: 013-474 23 00

Östra Skrukeby Kyrka Kyrkogård & Församlingshem

Skrukeby Gård 1

585 61 Linghem

Telefon: 013-23 66 50

Östergötlands runinskrifter 121

Gamla Kalmarvägen 2

583 37 Linköping

Vists kyrka Östergötland

Nattviolsvägen 5

590 54 Sturefors

Telefon: 013-520 01

Ljungs kyrka Östergötland

590 75 Ljungsbro

Bankekinds kyrka

Anders Alreiks väg 7

585 93 Linköping

Telefon: 013-23 66 50

Vikingstads kyrka

Västergårdsgatan 13

590 49 Vikingstad

Telefon: 013-850 12

Nykils kyrka

590 52 Nykil

Telefon: 013-474 23 00

Gistads kyrka

Prästgård

585 63 Linghem

Telefon: 013-23 66 50

Stjärnorps Kyrka

590 78 Vreta Kloster

Telefon: 013-666 74

Gravplatser för andra trossamfund,

på dessa kyrkogårdar finns speciela kvarter för andra trossamfund.

Men skjälvklart kan man begravas vad man vill, men inte med egna kvarter för just sitt trossamfund.

Griftegården lilla aska har egna kvarter för dessa trossamfund

  • Baha’i
  • Muslimska