Gravsten Umeå

Peaceyard levererar gravstenar i hela Sverige. Få eran sten levererad till Umeå.

Ni kan enkelt se vårat sortiment av gravstenar i våran katalog och beställa, samt designa gravstenen online, direkt på våran sida.

Självklart så kan vi hjälpa till hela vägen från design till montering.

Se exempel på gravstenar hos nöjda kunder
Att tänka på före ni lägger en beställning.
Hur fungerar det att beställa från oss, läs mer om hur det fungerar här
Har ni frågor eller behöver hjälp med rådgivning, kontakta oss!
Läs mer information om Umeå och dess kyrkogårdar här

Exempel på gravstenar vi gjort

Att tänka på när ni utformar/designar en gravsten

Läs våran checklista före ni lägger en beställning. Den behandlar de vanliga frågorna.

  1. Gravstenar uppförs normalt sett enbart när något begravs såsom en kista eller en urna.
  2. De flesta kyrkogårdar alternativt begravningsplatser är indelade i gravkvarter. Normalt sett så finns det förhållningsregler (utformning, storlek, stil osv.) för varje kvarter.
  3. Ta reda på de restriktioner som finns för erat kvarter genom att läsa igenom gravbrevet samt prata med kyrkogårdsförvaltningen. En bra idé kan vara att besöka erat kvarter personligen för att se hur det ser ut.
  4. När ni utformar grafiken på en gravsten, är dessa något man bör tänka på
    1. Namn på den/de avlidne
    2. födelse samt dödsdatum
    3. Texter som ni vill minnas den bortgångne med, dikter eller något som är förknippat med den bortgångne
    4. Eventuella bilder på den avlidne, hobbys eller grafik som är förknippat med den bortgångne.
  5. Normalt sett monteras gravstenen begravningen. Olika kyrkogårdar/begravningsplatser har regler för när en gravsten får sättas upp. Ofta beror på de marksammansättningen hur tidigt efter man kan montera. Det går att sätta upp en temporär gravmarkör medans man väntar på leverans av en gravsten.
  6. Innan ni sätter upp en gravsten krävs ett tillstånd från kyrkogårdsförvaltningen eller församlingen. Vi hjälper er med ansökan och kommunikation med kyrkogårdsförvaltningen.

Vi kan hjälpa till

Om ni känner er obekväma att designa en gravsten online, så kan en av våra rådgivare hjälpa er med design och allt annat som rör eran gravsten. Efter att vi gått igenom alla möjligheter och kommit fram till en utformning som ni känner är rätt, levererar vi en offert som ni kan ta ställning till.

Skräddarsydd gravsten

Om ni mot förmodan inte skulle hitta en gravsten i vårat normala sortiment så hjälper vi gärna till att skräddarsy en gravsten åt er, enligt era specifikationer. Ni kan ta idéer från vårat galleri eller om ni redan har en idé förmedla den då till oss. Vi kan hjälpa till att utforma allt från något så enkelt som en pappersskiss. Förutom de oändliga möjligheterna som finns vad gäller grafisk design så gör vårat materialval att möjligheterna är ännu större. Ni kan läsa mer om skräddarsydda gravstenar på våran specialtillverkat sida. Avancerade utföranden som behöver mer tid debiterar vi en rådgivningskostnad för. Efter att vi pratat igenom projektet så vet vi hur mycket tid vi behöver för att slutföra en design och om en rådgivningskostnad behövs. Kontakta oss så diskuterar vi mer.

Montering

Med våran monteringstjänst kan vi montera eran gravsten om ni inte vill göra det själva. Ni kan lägga till monteringstjänsten i kundvagnen eller nämna det för oss när ni pratar med en av våra rådgivare. Vi tar då hand om allt från pappersjobb för godkännande av gravstenen av kyrkogårdsförvaltningen fram till att stenen är på plats och ni får en bildbekräftelse på detta.

Vad skiljer oss från andra leverantörer

Peaceyard jobbar med nya material som möjliggör en premium produkt med former som varit svåra att uppnå med traditionella material, samt även möjliggör fullfärgs grafik direkt på stenen. Vi etsar fast grafiken i stenens yta och ger en marknadsledande garanti på att den består.

Nämnvärda fördelar

  • Enklare, stabilare och säkrare montering (montera själv om ni vill)
  • Lättare material drar ner påfrestningen på naturen vid transport och bearbetning
  • Återvinningsbart material
  • Grafiken går att göras om utan att byta ut stenen
  • Porfritt material avvisar smuts samt enkelare att göra rent
  • Hårda klimat påverkar inte ytan eller grafiken

Information om Umeå

Umeå är sveriges 13:e största tätort och sedan 1995 Norrlands största tätort då den passerade Gävle. Umeå har drygt 130 000 invånare (2021). Umeåregionen är Norrlands näst största region med 158 000 invånare. 2020 hade Umeå den renaste luften av alla Europeiska städer. Staden grundades 1588 när kungen utfärdade stadsprivilegier till Umeå. Dessa stadsprivilegier var interimsprivilegier som enbart gällde i 6 år. Umeå stad är centralort i Umeå kommun samt residensstad i Västerbottens län. Umeå kallas ofta Björkarnas stad och är beläget vid Umeälven, femton kilometer från Bottniska vikens kust, vid Västra Kvarken. Orten växte fram kring 1200-talet runt Backens kyrka, cirka fem kilometer uppsträms Umeås nuvarande centrum. Umeå fick permanenta stadsrättigheter under 1620-talet, vilket gör Umeå till en av de yngre städerna i Sverige. År 1621 sände Gustav II Adolf en delegation under Olof Bure att planera staden igen. På grund av landshöjningen valde man ett område fem kilometer öster om dåvarande centrum. Marken som den nya staden byggdes på köptes av Olof Östensson för 500 daler kopparmynt. Olof Östensson blev sedan en borgare i staden. Under 1980-talet marknadsfördes Umeå som Norrlands huvudstad, en beteckning/slogan som numera används av sundsvall.2014 blev Umeå utnämnt till Europeisk kulturhuvudstad. 2018, 2020 och 2021 utsågs Umeå av SVT till Sveriges bästa idrottsstad. Namnet Umeå kommer från det ursprungliga namnet Uma som är ett beskrivande namn av älven på fornnordiska. Úma, den dånande eller den tjutande.

Det har under lång tid funnits människor i Umeå älvdal. De äldsta hällristningarna i Norrfors, omkring 10 kilometer från Umeå stad är cirka 3 000 f.Kr. På flera håll finns även lämningar av boplatser samt odlingar från bronsåldern fram till 1000-talet.

Under 1700-talet då Sverige låg i krig med Ryssland, brände ryska trupper ner hela staden förutom stadskyrkan. Staden byggdes kvickt upp igen efter att belägringen avslutades. 1720 kom ryssarna tillbaka och blundrade staden samt brände ner den igen. Staden repade sig snabbt och Carl von Linné beskrev staden 1734 med order “Umeo, en liten stad som ännu eij wähl reparerat sig efter det skadestån den led af fiendens eld, då den totaliter blef afbränd”. Staden återbyggdes med krafttag från Jacob Grundel och Gabriel Gabrielsson Gyllengrip. 1751 hade Umeå 705 invånare. Den var återuppbyggd enligt den gamla stadsplanen, dock med några fler gator. 1780 beslutades det att alla husen i staden som var byggda av trå skulle målas röda och numreras. 1785 inrättades Norrlands första lasarett i Umeå, strax utanför stadens tullar, i närheten av nuvarande Storgatan 28.

Den 25e Juni 1888, samma dag som Sundsvallsbranden, brann Umeå igen, återigen till grunden. Branden startade runt 13 tiden i Umeå bryggeriaktiebolags huvudbyggnad, väster om Renmarksbacken (ungefär vid nuvarande Storgatan 38), och de kraftiga vindarna spred takspån över staden. Totalt sett blev cirka 2 300 invånare av stadens 3 000 invånare hemlösa, men som tur nog omkom ingen i branden.

Då staden skulle återuppbyggas beslutades att gatorna inte fick vara för trånga och att björkar skulle planteras längs alla gator, Därefter uttrycket “björkarnas stad”.

Kyrkor i Umeå

Nedan listar vi kyrkor medlemmar i svenska kyrkan

  • Umeå Stads Kyrka
  • Backens Kyrka
  • Tegs Kyrka
  • Ålidhemskyrkan
  • Mariakyrkan
  • Tavelsjö Kyrka
  • Carlskyrkan
  • Ersbodakyrkan
  • Ersmarkskyrkan
  • Grisbackakyrkan
  • Helena Elisabeth Kyrka
  • Kyrkan vid Umeå Universitet
  • Röbäcks Kyrka
  • Sjukhuskyrkan
  • Västerlättskyrkan S:t Staffan
  • Strömbäcks Kyrka

Kapell i Umeå

Kapell i Umeå
Kapell i Umeå

Umeå har flertalet kapell runt om i Umeå.

  • Backens Kapell (Väster om backens kyrka)
  • Heliga korsets Kapell (Norra kyrkogården)
  • Röbäcks Kapell (Röbäcks kyrkogård)
  • Svedjans Kapell i Tavelsjö (i byn Svedjan med underbar utsikt över Tavelsjön)
  • Tavelsjö Gravkapell (Tavelsjö Kyrkogård)
  • Trons Kapell (Norra Kyrkogården)
  • Västra Kyrkogårdens Kapell (Nordvästra delen av Västra Kyrkogården)

För att boka tid för dop, bröllop eller begravning i svenska kyrkans kapell i Umeå:

Besöksadress: Skolgatan 75, 903 30 Umeå

Postaddress: Umeå pastorat, Administrativa enheten, Box 525, 901 10 Umeå

Telefon: 090-200 26 00

epost: [email protected]

Kändisar från Umeå

Umeå har en bra del kändisar, både aktiva och hitoriskt sett aktiva. För att inte göra listan för lång, ger vi ett urval nedan: Eva Dahlgren (artist, musiker), Hagamannen (Niklas Lindgren – våldtäktsman), Per Elofsson (skidåkare), William Spetz (komiker), Ola Ullsten (politiker, statsminister), Sverker Olofsson (tv-personlighet), Dennis Lyxzén (musiker, artist), Doreen Månsson (tv-personlighet), Staffan Ling (skådespelare, tv-personlighet), Sören Wibe (ekonom, politiker), Steve Galloway (inte född i Umeå, dock verksam, fotbollsspelare och Umeå personlighet), Lisa Miskovsky (musiker, artist), Hanna Ljungberg (fotbollsspelare), Stieg Larsson (journalist, författare)

Kyrkogårdar i Umeå

Svenska kyrkans kyrkogårdar i Umeå förvaltas och underhålls av Umeås Kyrkogårdsförvaltning, som också sköter om begravningsverksamheten.

Umeå Kyrkogårdsförvaltning - Översikt
Umeå Kyrkogårdsförvaltning – Översikt

Kontaktinformation till Umeås kyrkogårdsförvaltning:

Umeå Kyrkogårdsförvaltning

Besöksadress: Östra Explanaden 9, 2tr, 903 30 Umeå

Postadress: Kyrkogårdsexpeditionen, Box 525, 901 10 Umeå

Telefon: 090-200 25 00

epost: [email protected]

Ett bra informationsblad från Svenska Kyrkan om Umeås kyrkogårdar: <PDF>

Backens Kyrkogård

Backens kyrkogård är Umeås äldsta. Den återspeglar Umeås historia väl samt nutid. Kyrkogården har utvidgats i etapper och det finns äldre samt nyare områden. Det finns gravar ända från 1500-talet på kyrkogården. I dagsläget finns det 4 700 gravplatser, en minneslund och en askgravlund. Kyrkogården har sitt eget kapell: Backens Kapell.

Backens Kyrkogård i Umeå - Översikt
Backens Kyrkogård i Umeå – Översikt

Gravskick

  • Kistgravar
  • Urngravar
  • Askgravlund
  • Minneslund

Adress

Klockarvägen 3

903 62 Umeå

Telefon: 090-200 25 75

epost: [email protected]

Norra Kyrkogården

Norra kyrkogården i Umeå ligger på Sanbacka. Den har cirka 5 300 enskilda gravplatser. Det finns en askgravlund samt en minneslund. Kyrkogården har även ett särskilt område för muslimska gravar. Umeås Krematorium ligger på kyrkogården samt två begravningskapell. Heliga korsets kapell och Trons Kapell.

Norra Kyrkogården i Umeå - Översikt
Norra Kyrkogården i Umeå – Översikt

Gravskick

  • Kistgravar
  • Urngravar
  • Minneslund
  • Askgravlund

Adress

Sandbackavägen 55

903 46 Umeå

Telefon: 090-200 25 55

epost: [email protected]

Röbäcks Kyrkogård

Röbäcks kyrkogård är Umeås yngsta. Den ligger mellan höga tallar med en tall och granskogskaraktär. Kyrkogården anlades på 1970-talet. Det finns mycket utvidgningsmöjligheter på Röbäcks Kyrkogård och den kommer troligtvis att bli Umeås största i framtiden. Röbäcks kyrkogård har sitt egna kapell, Röbäcks kapell. 2018 fick alla gravar ett nytt gravnummer då kyrkogården delades in i gravkvarter. Allt för att göra det enklare att hitta. I och med detta fick alla aktiva gravrättsinnehavare ett nytt gravbrev.

Röbäcks kyrkogård i Umeå - Översikt
Röbäcks kyrkogård i Umeå – Översikt

Gravskick

  • Kistgravar
  • Urngravar
  • Askgravlund
  • Minneslund

Adress

Riksvägen 134

904 40 Röbäck

Telefon: 090-200 25 85

epost: [email protected]

Tavelsjö Nya Kyrkogård

Tavelsjö Nya Kyrkogård anlades 1927 och är en av två kyrkogårdar i Tavelsjö. Tavelsjö Nya Kyrkogård har ett eget (mindre) begravningskapell som rymmer cirka 25 personer.

Tavelsjö Nya Kyrkogård i Umeå - Översikt
Tavelsjö Nya Kyrkogård i Umeå – Översikt

Gravskick

  • Kistgravar
  • Urngravar
  • Minneslund

Adress

Kyrkogårdsvägen 12

922 62 Tavelsjö

Telefon: 090-200 25 90

epost: [email protected]

Tavelsjö Gamla Kyrkogård

Tavelsjö Gamla Kyrkogård invigdes 1910 och är en av två kyrkogårdar i Tavelsjö. Kyrkogården ligger nästintill Tavelsjön och sluttar lätt mot den. Den är inramad av ett vitt staket. Vegetationen på kyrkogården domineras av björkar och rika gräsmattor. Historiskt sett finns många som är kulturhistoriskt värdefulla.

Tavelsjö Gamla Kyrkogård i Umeå - Översikt
Tavelsjö Gamla Kyrkogård i Umeå – Översikt

Gravskick

  • Urngravar
  • Kistgravar
  • Askgravlund (anlades 2021)

Adress

Längs Tavelsjövägen (mellan kyrkan och Ica)

922 62 Tavelsjö

Telefon: 090-200 25 90

epost: [email protected]

Västra Kyrkogården

Västra kyrkogården i Umeå är ursprungligen en lasarettkyrkogård. Den anlas i början av 1800-talet. Det är en historisk plats då många äldre gravar huseras där. Under 1830 talet började kyrkogården att användas som kyrkogård för Umeå stad. En parkliknande kyrkogård med varierande växter och stora träd. 2019 delades Västra kyrkogården in i fyra kvarter för att det skulle bli enklare att hitta gravplatser. Alla aktiva gravrättsinnehavare fick därmed ett nytt gravbrev.

Västra Kyrkogården i Umeå - Översikt
Västra Kyrkogården i Umeå – Översikt

Gravskick

  • Kistgravar
  • Urngravar

Adress

Västra Kyrkogården & kapell

Kungsgatan 28

903 21 Umeå

Telefon: 090-200 25 65

epost: [email protected]