Se exempel på gravstenar hos nöjda kunder
Att tänka på före ni lägger en beställning.
Hur fungerar det att beställa från oss, läs mer om hur det fungerar här
Har ni frågor eller behöver hjälp med rådgivning, kontakta oss!
Läs mer information om Jönköping och dess kyrkogårdar här
Läs våran checklista före ni lägger en beställning. Den behandlar de vanliga frågorna.
Om ni känner er obekväma att designa en gravsten online, så kan en av våra rådgivare hjälpa er med design och allt annat som rör eran gravsten. Efter att vi gått igenom alla möjligheter och kommit fram till en utformning som ni känner är rätt, levererar vi en offert som ni kan ta ställning till.
Om ni mot förmodan inte skulle hitta en gravsten i vårat normala sortiment så hjälper vi gärna till att skräddarsy en gravsten åt er, enligt era specifikationer. Ni kan ta idéer från vårat galleri eller om ni redan har en idé förmedla den då till oss. Vi kan hjälpa till att utforma allt från något så enkelt som en pappersskiss. Förutom de oändliga möjligheterna som finns vad gäller grafisk design så gör vårat materialval att möjligheterna är ännu större. Ni kan läsa mer om skräddarsydda gravstenar på våran specialtillverkat sida. Avancerade utföranden som behöver mer tid debiterar vi en rådgivningskostnad för. Efter att vi pratat igenom projektet så vet vi hur mycket tid vi behöver för att slutföra en design och om en rådgivningskostnad behövs. Kontakta oss så diskuterar vi mer.
Med våran monteringstjänst kan vi montera eran gravsten om ni inte vill göra det själva. Ni kan lägga till monteringstjänsten i kundvagnen eller nämna det för oss när ni pratar med en av våra rådgivare. Vi tar då hand om allt från pappersjobb för godkännande av gravstenen av kyrkogårdsförvaltningen fram till att stenen är på plats och ni får en bildbekräftelse på detta.
Vad skiljer oss från andra leverantörer
Peaceyard jobbar med nya material som möjliggör en premium produkt med former som varit svåra att uppnå med traditionella material, samt även möjliggör fullfärgs grafik direkt på stenen. Vi etsar fast grafiken i stenens yta och ger en marknadsledande garanti på att den består.
Jönköping är centralort i Jönköpings kommun och residensstad för Jönköpings Län. Jönköping som tätort är Sveriges tionde största med cirka 150 000 invånare (i tätorten) Jönköpings tätort omfattar även Huskvarna och Norrahammar. Det gamla stadsområdet utgörs av ett sandområde med två mindre sjöar. Munksjön och Rocksjön vid Vätterns södra strand, omgivet av kuperade sluttningar.
Jönköping grundades troligen av Magnus Ladulås. Den 18 maj 1284 fick staden sina första kända stadsprivilegier avfattade på latin av Magnus Ladulås i ett dagteknat dokument som är Sveriges äldsta bevarade privilegiebrev. Namnet Jönköping härstammar från Junakøpung som innehåller namnet på Junebäcken. Runt 1400-talets början ändrades namnet från Junakøpung till Jønakøpung. Därefter dröjde det bara några år innan Jönköping befästes. De äldsta beläggen för stadsbildning går tillbaka till 1270-talet.
År 1283 grundades ett franciskanerkloster vid Lillesjön (sjön blev senare kallad Munksjön) vilket bidrog till stadens utveckling. Under 1400-talet hade Jönköping utvecklats till en medelstor stad med cirka 1000 invånare. Genom sitt strategiska läge drogs Jönköping in i maktkampen om den nordiska unionen och utsattes för upprepad förstörelse och brand. År 1567 skövlades och brändes staden under Daniel Rantzaus fälttåg. Inför en väntad belägring under Kalmarkriget 1612 brände borgarna själva sin stad. Staden återuppbyggdes och flyttades en bit österut. Den nya staden fick kungliga privilegier 1614 och 1620.
Den centrala delen av tätorten hörde till Jönköpings församling som 1852 uppdelades i Jönköpings östra församling och Jönköpings västra församling. Från 2010 hörde de centrala delarna av tätorten till Jönköpings Kristina-Ljungarums församling (från 2006) och Jönköping Sofia-Järntorps församling. Dessa slogs samman till Jönköpings församling 2018.
Jönköping har en del artister, militärer, musiker, producenter och skådespelare under sitt bälte. För att nämna några: Agneta Fältskog (Abba), Loney Dear, Ebba Bernadotte, Lars Jacobsson, Göran Kropp, Herman Rydin, M.fl.
Kyrkogårdarna som tillhör svenska kyrkan förvaltas av Jönköpings Kyrkogårdsförvaltning. Förvaltningen sköter om församlingens kyrkogårdar genom drift och underhåll. Förvaltningen ansvarar också för begravningsverksamheten för alla som bor i Jönköping, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska Kyrkan.
Svenska Kyrkan i Jönköping
Östra Storgatan 45
553 21 Jönköping
Telefon: 036-30 35 00
epost: [email protected]
Östra kyrkogården är centralt belägen i Jönköping, intill Liljeholmsparken. Det är en praktfull kyrkogård och härstammar från 1600-talet. Den har utvidgats både 1920 och 1970-talen. Eftersom staden och järnvägen vuxit upp jämsides med kyrkogården har den fått en långsträckt och oregelbunden form. Kapellet byggdes under 1930-talet och är snarlikt det gamla träkapellet som olyckligtvis förstördes i en brand. Jämte kapellet finns en 400-årig ek, en riktig “pärla”. Kyrkogården hr cirka 6 618 stycken gravplatser varav 4 085 är upplåtna. Kyrkogården har även en minneslund. Östra kyrkogården har egna kvarter för Muslimska trossamfund.
Hermansvägen 14
554 53 Jönköping
Telefon: 036-31 36 50
Dunkehalla kyrkogård är belägen i Dalvikm centralt i närheten av stadsparken. Kyrkogården byggdes 1893 flr att ersätta Slottskyrkogården som blivit fullbelagd. Kyrkogården har rektangulära gravkvarter med alléer utmed gångvägarna. Kyrkogården har utvidgats en gång, i norr med ett mindr kvarter. Kyrkogården har ett gravkepell med plats för 36 personer com byggdes 1897 efter ritningar av Fredrik Sundbärg, Jönköpings förste stadsarkitekt.
Hulukvarnsgatan 8A
553 11 Jönköping
Telefon: 036-31 36 40
Ljungarums kyrkogård härstammar från medeltiden och ligger tre km söder om Jönköpings centrum. Den ligger i en lugn miljö med mycket gräs, äng och träd. Kyrkogården har vuxit och utvidgats fler gånger under det senaste århundradet. 1909 utökades den i väst och 1980 i sydost. Även fast kyrkogården inte är ute på landet, utan är kringbyggd av bostäder så får man ett intryck och känsla av ett den är en typisk landsortskyrkogård med mycket historia.
Inre Ljungarumsvägen 34
553 07 Jönköping
Telefon: 036-18 73 94
Skogskyrkogården är belägen vid Gamla Råslätt i de södra delarna av Jönköping. Den anlades 1938 och har under årens lopp byggts ut med fler kvarter. Med sin speciella naturkaraktär och arkitektur är kyrkogården rofylld och har ett majestätiskt intryck. kyrkogården har cirka 9 015 gravplatser varav cirka 5 500 är upplåtna. Kyrkogården har även en minneslund.
Norrahammarsvägen 1
553 39 Jönköping
Telefon: 036-31 36 10
Slottskyrkogården i Jönköping är centralt belägen vid Västra torget. Kyrkogården härstammar från 1200 talet och har genomgått flera förändringar sedan den anlades. Under 1800-talet skedde omfattande expansioner och kyrkogården blev större. Namnet kommer från Slottskyrkans församling som tog över den under 1640-talet. Kyrkogården har haft många namn. Kapellet uppfördes 1694 efter ritning av Erik Dahlberg. Kyrkogården har cisrka 2 700 gravplatser varav 1 400 är upplåtna. Kyrkogården har även en minneslund.
Bäckalyckevägen 21
553 13 Jönköping
Telefon: 036-31 36 30
Järstorp har två stycken kyrkogårdar. Den gamla och den nya. Den gamla kyrkogården och dess kyrka härstammar från 1200-talet, medans den nya byggdes 1910. Gravkapellet på den nya kyrkogården tillkom 1914 efter en donation. Båda kyrkogårdarna är cirka 0,4 ha i storlek vilket gör dem till Jönköpings församligs minsta. Båda ligger nära varandra i lantlig miljö och omges av skog och åkermark. Den gamla kyrkogården är högt belägen på en kulle.
Järstorps Kyrka 1 / Järstorp 15
555 94 Jönköping
Men skjälvklart kan man begravas vad man vill, men inte med egna kvarter för just sitt trossamfund.
Östra kyrkogården har egna kvarter för muslimska trossamfund