Gravsten Eskilstuna

Peaceyard levererar gravstenar i hela Sverige. Få eran sten levererad till Eskilstuna.

Ni kan enkelt se vårat sortiment av gravstenar i våran katalog och beställa, samt designa gravstenen online, direkt på våran sida.

Självklart så kan vi hjälpa till hela vägen från design till montering.

Se exempel på gravstenar hos nöjda kunder
Att tänka på före ni lägger en beställning.
Hur fungerar det att beställa från oss, läs mer om hur det fungerar här
Har ni frågor eller behöver hjälp med rådgivning, kontakta oss!
Läs mer information om Eskilstuna och dess kyrkogårdar här

Exempel på gravstenar vi gjort

Att tänka på när ni utformar/designar en gravsten

Läs våran checklista före ni lägger en beställning. Den behandlar de vanliga frågorna.

  1. Gravstenar uppförs normalt sett enbart när något begravs såsom en kista eller en urna.
  2. De flesta kyrkogårdar alternativt begravningsplatser är indelade i gravkvarter. Normalt sett så finns det förhållningsregler (utformning, storlek, stil osv.) för varje kvarter.
  3. Ta reda på de restriktioner som finns för erat kvarter genom att läsa igenom gravbrevet samt prata med kyrkogårdsförvaltningen. En bra idé kan vara att besöka erat kvarter personligen för att se hur det ser ut.
  4. När ni utformar grafiken på en gravsten, är dessa något man bör tänka på
    1. Namn på den/de avlidne
    2. födelse samt dödsdatum
    3. Texter som ni vill minnas den bortgångne med, dikter eller något som är förknippat med den bortgångne
    4. Eventuella bilder på den avlidne, hobbys eller grafik som är förknippat med den bortgångne.
  5. Normalt sett monteras gravstenen begravningen. Olika kyrkogårdar/begravningsplatser har regler för när en gravsten får sättas upp. Ofta beror på de marksammansättningen hur tidigt efter man kan montera. Det går att sätta upp en temporär gravmarkör medans man väntar på leverans av en gravsten.
  6. Innan ni sätter upp en gravsten krävs ett tillstånd från kyrkogårdsförvaltningen eller församlingen. Vi hjälper er med ansökan och kommunikation med kyrkogårdsförvaltningen.

Vi kan hjälpa till

Om ni känner er obekväma att designa en gravsten online, så kan en av våra rådgivare hjälpa er med design och allt annat som rör eran gravsten. Efter att vi gått igenom alla möjligheter och kommit fram till en utformning som ni känner är rätt, levererar vi en offert som ni kan ta ställning till.

Skräddarsydd gravsten

Om ni mot förmodan inte skulle hitta en gravsten i vårat normala sortiment så hjälper vi gärna till att skräddarsy en gravsten åt er, enligt era specifikationer. Ni kan ta idéer från vårat galleri eller om ni redan har en idé förmedla den då till oss. Vi kan hjälpa till att utforma allt från något så enkelt som en pappersskiss. Förutom de oändliga möjligheterna som finns vad gäller grafisk design så gör vårat materialval att möjligheterna är ännu större. Ni kan läsa mer om skräddarsydda gravstenar på våran specialtillverkat sida. Avancerade utföranden som behöver mer tid debiterar vi en rådgivningskostnad för. Efter att vi pratat igenom projektet så vet vi hur mycket tid vi behöver för att slutföra en design och om en rådgivningskostnad behövs. Kontakta oss så diskuterar vi mer.

Montering

Med våran monteringstjänst kan vi montera eran gravsten om ni inte vill göra det själva. Ni kan lägga till monteringstjänsten i kundvagnen eller nämna det för oss när ni pratar med en av våra rådgivare. Vi tar då hand om allt från pappersjobb för godkännande av gravstenen av kyrkogårdsförvaltningen fram till att stenen är på plats och ni får en bildbekräftelse på detta.

Vad skiljer oss från andra leverantörer

Peaceyard jobbar med nya material som möjliggör en premium produkt med former som varit svåra att uppnå med traditionella material, samt även möjliggör fullfärgs grafik direkt på stenen. Vi etsar fast grafiken i stenens yta och ger en marknadsledande garanti på att den består.

Nämnvärda fördelar

  • Enklare, stabilare och säkrare montering (montera själv om ni vill)
  • Lättare material drar ner påfrestningen på naturen vid transport och bearbetning
  • Återvinningsbart material
  • Grafiken går att göras om utan att byta ut stenen
  • Porfritt material avvisar smuts samt enkelare att göra rent
  • Hårda klimat påverkar inte ytan eller grafiken

Information om Eskilstuna

Eskilstuna är den största tätorten i Södermanlands län och ör centralort i Eskilstuna kommun. Här bor närmare 70 000 invånare och utgör ca 66 procent av kommunens 106 000 invånare. Eskilstunaån rinner genom orten. Namnet fick staden efter biskop Eskil av Tuna stift. Under hednatiden var detta en handelsplats för Rekarnebygden och bestod av två handelsplatser (Tuna och Fors). Handelsläget blev mindre förmånligt under 1000-talet då landhöjningen skapade nya vattenfall vid det som idag heter Torshälla.

Under 1100-talet blev Tuna centrum för kulten kring Sankt Eskil. Eskil var en engelsk munk som enligt legenden dödades i Strängnäs av hedningar i slutet av 1000-talet. Sankt Eskil förknippas med både Fors kyrka och Tuna kyrka. Runt 1266 får staden sitt nuvarande namn.

Adolf Fredrik anlade den så kallade Fristaden i Eskilstuna år 1771. Här fick arbetare inom metallindustrin, järnindustrin och stålindustrin bosätta sig och fick förmånliga lån, rådgivning och mark. Detta fick industrin kring Eskilstuna att blomstra. Flera viktiga företag och industrier har grundats i staden som: Nickelfabriks AB Gottfrid Carlsson , Rademachersmedjorna, AB Separator, AB C. O. Öberg & co., Eskilstuna Jernmanufaktur, Carl Gustafs stads gevärsfaktori (Nuvarande Saab Bofors Dynamics AB), CE Johansson (Mått-Johansson) , Gense, L. F. Ståhlberg & Co bordknifsfabrik, Bolinder-Munktell (senare Volvo BM, nuvarande Volvo Construction Equipment) och August Stenman (senare ASSA).

Eskilstuna anslöts till svenska telegrafnätet 1858 och 1885 anslöts stadens telefonnät till rikstelefonnätet. Vid Munktells verkstäder installerades en dynamo 1884 för belysning. 1895 kunde invånarna koppla in sig på elnätet. Elnätet byggdes långsamt ut 1914 anslöts man till riskströmnätet. Ett gasverk inrättades på privat initiativ på 1860-talet. Eskilstuna drabbades av en stor bostadsbrist på grund av industrialiseringen. Bostadsbyggandet tog fart efter 1907. Byggandet var intensiv under mellankrigstiden. Många industrier lades ner under 1970-talet vilket drabbade staden hårt. Eskilstuna fick ett uppsving när Svealandsbanan tillkom på 1990-talet.

De mest kända idrottsföreningarna i Eskilstuna är IFK Eskilstuna, IF Guif, Smederna och Eskilstuna United DFF. Smederna har vunnit flera lagguld: 1973, 1977, 2017,2018 och 2019.

Kända personer från Eskilstuna

Yvonne Ryding föddes 1962 i Hällbybrunn. Yvonne blev 1984 vinnare av Miss Universum och har en lång karriär som fotomodell. Idag driver hon en egen hudvårdsserie. 1883 valdes Yvonne till Sveriges Lucia i Året Runts tävling. 1984 vann hon Fröken Sverige och fick året efter åka till Miami och representera Sverige i Miss Universum som hon också vann.

1967 föddes Kennet Andersson i Eskilstuna. Kennet är en framgångsrik fotbollsspelare med fina meriter. Under VM 1994 gjorde Kennet Andersson fem mål för det svenska landslaget. Han vann två SM-guld 1990 och 1991 med IFK Göteborg. Han vann även skytteligan 1991 trotts att han inte spelade de 12 avslutande matcherna. Under VM-succén 1994 gjorde Kennet klart med franska laget Caen. 1990 gjorde Andersson debut för svenska landslaget och gjorde totalt under sin karriär 31 landslagsmål och 83 landskamper.

Fredrik Lindström föddes 1963 i Eskilstuna. Fredrik är en svensk komiker, filmregissör, författare och programledare. Han leder tillsammans med Kristian Luuk det populära Tv-programmet På spåret. Sitt genombrott fick Fredrik i humorprogrammet Hassan i Sveriges Radio P# 1993–1994. Fredrik har fått flera fina priser som tex Karamelodiktpriset 2001, Stora Journalistpriset 2003 och Tage Danielsson-priset 2002.

Sevärdheter i Eskilstuna

Parken Zoo är ett självklart utflyktsmål för hela familjen när man besöker staden. Här finns en av Sveriges största djurparker, utomhusbad och karuseller. Några exotiska djur i parken är gepard, asiatiskt lejon och komodovaraner. Här finns även ett tropikhus med ormar, fåglar, apor och krokodiler. För den modige finns berg-och-dal-banan Masken och fritt fall. I anslutning till parken finns en stugby och ett campingområde.

I Vilsta finns Vilsta Sporthotell och vandrarhem som är et [email protected]>

Ett familjevänligt alternativ för den aktiva familjen. Hotellet ligger två kilometer utanför Eskilstuna och bjuder på, bland annat, fint bad och vackra vandringsleder i naturreservatet.

Det finns en mängd fina runstenar och fornlämningar i och kring Eskilstuna. Ett trevligt sätt att upptäcka dessa är att ta cykeln från Eskilstuna till Sundbyholm. Sträckan är på 13 kilometer och på fem stopp kan man besöka Klosters kyrka med Eskilstunastenen, Runstenarna vid Balsta, Stora Tidö-stenen, Lövhultastenen och Sigurdristningen.

Kyrkor i Eskilstuna

Torshälla kyrka

Torshälla Kyrka i Eskilstuna
Torshälla Kyrka i Eskilstuna

Torshälla kyrkas äldsta delar härstammar från 1100-talet. De äldsta delarna är lilla kapellet och koret. Albertus Pictor utförde under 1400-talet fina takmålningar i korets valv. En unik detalj är en bild som heter ”Abraham med glasögon” som visar den, troligen, enda bilden från denna period at glasögon användes då. Det finns även fyra fina träskulpturer i kyrkan från 1400-talet. Dessa föreställer Den heliga Birgitta, S:ta Katarina, S:ta Gertrud och S:t Göran. Predikstolen kommer från 1600-talet och pryds av de fyra evangelister, aposteln Paulus och Kristus i centrum.

Fors Kyrka

Fors kyrka i Eskilstuna
Fors kyrka i Eskilstuna

Fors kyrka är Eskilstunas äldsta kyrka och uppfördes i mitten av 1000-talet av den engelska munken helige Eskil. Kyrkan ligger i Eskilstunas centrala delar. På 1600-talet renoverades vapenhuset. Klocktornet fungerade förr som ett försvarstorn och utkikstorn. Henrik Lohes släktingar skänkte omkring år 1655 predikstolen och altaruppsatsen. I kyrkan ryms 350 sittande personer.

Gillberga Kyrka

Gilleberga Kyrka i Eskilstuna
Gilleberga Kyrka i Eskilstuna

Gillberga kyrka är från 1100-talets slut. Under 1800-talet försågs byggnaden med trappgavlar och ett mångkantigt kor och hela byggnadskroppen omformades. 1896 renoverades väggarna med vackra dekorationsmålningar som sedan togs bort 1934. Då murades även tre av korets fönster igen. Kyrkans äldsta inventarier är dopfunten som är från 1100-talet. Kyrkan rymmer 120 sittande personer.

S:t Eskils kyrkogård

Åsbyvägen 18

632 22 Eskilstuna

St Olofs Kapell

Torshälla Kyrkogård

Bjällersta Sankt Olof 1

635 03 Eskilstuna

Telefon: 016-35 85 03

Stillhetens Kapell

Åsbyvägen 16

632 22 Eskilstuna

Telefon: 016-17 07 00

Klosterkyrkogården

Uttermarksgatan 5 A

633 41 Eskilstuna

Gillberga kyrka

Skricksta

635 13 Eskilstuna

Klosters kyrka

Strandgatan

633 41 Eskilstuna

Lista kyrka

635 14 Eskilstuna

Västermo kyrka

640 40 Stora Sundby

Öja kyrka

640 40 Stora Sundby