I Sverige har man möjlighet att bestämma över sin sista vila. Man har möjlighet att begravas i kista eller urna eller sprida sin aska på angivna platser. I de flesta fall är gravrätten begränsad till specifikt antal år, oftast 25 år men som brukar gå att förlänga mot en avgift. Även om majoriteten av avlidna begravs var för sig är det vanligt med familjegravar. Familjegraven kan vara en fantastisk fin plats att traditionsenligt besöka och värna om flera avlidna familj- och släktmedlemmar på en och samma gång. Beroende på riktlinjer på kyrkogården kan man begravas med sina nära och kära i många generationer. Vi har samlat lite tips till er som funderar över ny familjegrav. Det gäller att tänka på några detaljer för att platsen ska kunna vara en harmonisk mittpunkt för efterkommande. Gör man inte rätt från början finns det möjlighet att både skapa friktion inom familjen och i värsta fall bli av med gravplatsen.
Även om idén om familjegrav är fint där man har möjlighet att ha en samlad plats att besöka kan det vara viktigt att från start bestämma riktlinjer om vem och hur familjegraven ska användas. För att undvika komplikationer i familjen bör den initiala gravrättsinnehavaren bestämma förordningar som efterföljande kan använda sig av. I de flesta fall kräver kyrkogårdsförvaltningen att det ska finnas en skriven förordning om detta.
Det finns ingen automatisk rätt att få gravsättas i en familjegrav för att man har personlig anknytning. Det är gravrättsinnehavaren som dikterar villkoren om hur kommande generationer ska använda gravplatsen. Även om arvsrätten gäller är det bra att få med villkor för ingifta, släkt eller andra med anknytning ska ha rätt att begravas eller ej.
Arvrätten innebär att barn har förtur framför barnbarn, föräldrar har förtur gentemot syskon men framförallt att makar ska ha plats vid varandra. Om det förekommer fall med lika rätt ska personlig anknytning eller bosättningen i orten få förtur.
Som tidigare skrivet är det viktigt att skriva i förordning om vad som gäller vid överlämnade av gravrätten. Gravrätten får gå över till släktingar enligt arvsrätt, genom nära anknytning eller om det finns person i direkt släktskap begravd på platsen. Om det inte finns förordning är det den efterlevande make/maka eller arvingar som bestämmer om gravrätten.
Om det finns flera gravrättsinnehavare som inte kan komma överens är det upp till kyrkogårdsförvaltningen eller motsvarig markupplåtare att besluta hur det ska ske.
Det är extraviktigt som gravrättsinnehavare för familjegrav att hålla kyrkogårdsförvaltningen informerad när gravrätten går i arv och vem som ansvarar för gravplatsen. Kan inte kyrkogården få tag på ansvarig kontaktperson har de rätt att ta bort platsen efter kyrkogårdens angivna tidsgräns. Det kan tyvärr sluta med att stenen som har många namn graverade och gått i generationer en dag är borta, även om man tidigare har betalat dyra pengar för platsen.
Det finns inte några bestämmelser för hur gravsten för familjegravar skall vara utformade. Däremot är det bra att ha i åtanke när du väljer sten är att förhoppningsvis ska gravsten gå i arv i många generationer. Då gäller det att den är tillräckligt stor och har plats för flera namn. Om det är liggande gravsten eller stående spelar inte så stor roll, förutom om kyrkogården har bestämmelser om just den platsen. Vid val av traditionella gravstenar är det extra viktigt att redan från start bestämma sig för hur många namn ska kunna ristas in på stenen.
Men våra stenar och patenterade teknik har vi möjlighet att ändra design och utformning med tidens gång. Då vi inte graverar (om inte beställaren verkligen vill det), finns det möjlighet att göra om designen helt vid det läge då nästa avlidne ska markeras. Vi har möjligheten att utforma stenens grafik efter en person även om det är familjegrav men ännu används av en avliden. Då nästa avlidne ska gravsättas kan vi göra om designen helt så den passar de två avlidna på platsen. På detta sätt kan designen förnyas och hållas levande generation efter generation. Det går att komplettera med text men även göra om grafiken helt.