Artiklar

Perenner till grav

12 augusti 2022,Artiklar

Om du vill att en grav ska se levande ut, då ska du plantera fina blommor i vackra färger. Det finns ett otroligt stort urval av blommor och växter att välja mellan, men det bästa är att välja perenna växter. När du väljer perenner till graven så får du växter som blommar år efter år. Många växter blommar dessutom under hela sommaren, vilket bidrar till den inbjudande och fridfulla känslan vid gravstenen.

Det kan vara en hjälp i sorgearbetet att få sköta om en plantering vid graven. På så sätt får du fortfarande sköta om den bortgångne, men på ett nytt sätt. Att säkerställa att det alltid finns vackra växter vid graven är helt enkelt en fin kärlekshandling.

perenner till grav vid gravsten

Välj blommor efter årstid

Generellt brukar det inte finnas några regler för hur en plantering vid en gravsten får se ut. Vid en kistgrav eller en urngrav med en gravsten går det att plantera vackra blommor för att göra graven mer levande.

Om du tycker om att sköta om planteringen vid graven så har du stora möjligheter att välja blommor efter årstid. Då kan det se lika fint och levande ut under årets alla månader. Vilka växter som passar bäst beror givetvis på vilket väder det är ute. Vid kyligt väder är ljung ett mycket omtyckt val. Under de varmare månaderna kan du istället plantera blommor i färgglada nyanser.

Det vanligaste är att välja perenner till graven. Perennerna kan sedan kombineras med andra utsmyckningar såsom lyktor, stenar och gravdekorationer. Om din bortgångne familjemedlem hade en favoritblomma, då kan du passa på att plantera den vid stenen.

Därför ska du välja perenner till graven

Om du har frågat vänner och familj vad som är ser bäst ut vid gravstenen, då har säkert många rekommenderat dig att plantera perenner. Dessa blommor är nämligen fina året runt om du väljer rätt sorts växt.

Perenner är fleråriga trädgårdsväxter som ser lika fina ut efter som före vintervilan. Om du väljer rätt växter så kan det blomma från tidig vår till sen höst. Det finns många fördelar med att välja perenner till graven.

  • Växterna har vackra bladverk
  • Blommorna ser fina ut under hela året
  • Växterna vilar under vintern och spirar sedan med ny kraft
  • Vackra färger i alla nyanser
  • Finns växter för både soliga och skuggiga lägen

Några populära perenner till gravar är Stjärnflocka, Höstflox, Backsippa, Solhatt, Taklök, Lavendel, Luktpioner och Mattslöja. För att få en riktigt fin plantering bör du välja varierande blommor som blommar under olika månader. Då har du alltid minst en växt som är extra fin och som lyser upp rabatten.

Läs gärna på om olika växter så att du lära dig när under året de blommar. De flesta växter har specifika månader för sin blomning. Det kan till exempel vara perfekt att kombinera försommarblommor som Mossflox med sensommarblommor som Höstflox. Många perenner till graven doftar dessutom otroligt gott, såsom lavendel.

Perenner för hela året

När du planterar växter ute i det fria så är det bra att ha koll på växternas och blommornas livscykel under årets gång. Vädret och temperaturen växlar mycket i vårt svenska klimat, så du bör plantera, vattna och klippa ner blommorna vid rätt årstid.

Våren

Du kan börja plantera växter vid din egendesignade gravsten redan under våren. Så fort tjälen har lämnat marken är den redo för nya växter och blommor som vill frodas. Perenner till din grav ska med fördel planteras på hösten för att sedan stå kvar över vintern och klippas ner när vårens solstrålar tittar fram. De döda växtdelarna klipps ner för att ge plats åt de skott som har kunnat frodas under deras skydd.

Om graven är ny eller om du vill ha nya växter i din plantering så går det dock bra att plantera perennerna även vid vårkanten. Du kan plantera perenner från april/maj beroende på vädret.

Under våren kan du gärna plantera Våradonis. Det är små, vackra gula blommor som blommar riktigt tidigt under året. Redan i maj och juni kan du se knopparna slå ut. Även Guldadonis, Gullflocka och Gullviva, Vinteriberis och Tusensköna är tidigblommande perenner. Det är även omtyckt att plantera perenna penséer. Du behöver inte vänta med att plantera penséer till dess att tjälen har försvunnit helt ur marken. Det viktigaste är att du kan gräva tillräckligt mycket på ytan för att få ner spaden i marken och skapa ett hål för växtens rötter.

Sommaren

Om du vill ha perenner till graven som blommar hela sommaren lång, då finns det många bra alternativ att välja mellan. Vissa blommor är nämligen vackra under många, långa månader. För sommaren kan du välja långblommande perenner såsom Trädgårdsnäva, Borstnejlika, Stäppsalvia och Stort fänrikshjärta.

Hösten

På hösten är det mycket populärt att plantera ljung vid gravstenen. En plantering med ljung ser fin ut även vid regniga dagar och kalla nätter. Ljung finns i många varianter och vackra färger såsom rosa och lila. Eftersom ljung är en perenn växt så spirar den år efter år om du låter den sitta kvar. Det går bra att plantera perenna växter till augusti/september beroende på vädret och tjälen i marken.

Vintern

Inför och under vintern är det populärt att göra det vackert vid gravstenen genom att placera ut granris. Då ser det grönt och fint ut under hela den långa vintern. Många dekorerar dessutom med kottar och extra ljuslyktor.

Under vintern övervintrar dina perenner. Om du inte rör växterna så kommer de därför att se fina ut igen när våren kommer.

perenner till grav vid gravsten

Plantera och sköta perenner till graven

Perenner är ett väldigt bra val för dig som vill ordna en fin plantering vid gravstenen. Dessa fleråriga växter är enkla att sköta och ser vackra ut under hela sommaren. Om du inte gräver bort dem för att plantera nya blommor så kommer de att blomma år efter år.

Perennerna kommer att vissna under senhösten, vilket kan se tråkigt ut. Men det är bäst att inte klippa av bort de vissna växtdelarna förens våren kommer. Om du klipper ner växterna på höstkanten så kan ihåliga stjälkar få frostskador. Då kan de inte återfå sin växtkraft och spira igen under våren. Genom att klippa ner vissna växtdelar under våren så får nya skott och knoppar istället chansen att spira med de vissna växtdelarna som skydd.

När du har införskaffat perenner till graven så bör du ge blommorna en rejäl genomvattning när du planterar dem. Genom att vattna ungefär en gång per vecka så kommer rötterna att växa långt ner i marken och sedan sköta återfuktningen av växten på egen hand. Perenner behöver extra mycket vatten under hela sin första växtsäsong.

Så skapar du en vacker plantering vid graven

Att välja perenner till en grav är enkelt. Det finns ju trots allt otroligt många att välja mellan och alla är lika fina, färgglada och vackra. Det svåra kan istället vara att välja blommor som matchar och ser fina ut tillsammans.

När du planterar växter vid en gravsten så bör du tänka på växternas höjd. Plantera höga växter närmast stenen och lägre växter längst fram. På så sätt skapar du en levande rabatt där alla växter syns ordentligt.

Välj gärna växter som har blommor i matchande färger och nyanser. Då binder du samman hela planteringen och får en enhetlig känsla, vilket gör det både vackert och stämningsfullt. Varför inte också satsa på perenner som luktar gott. Då kommer en härlig känsla att sprida sig runt graven.

Du kan till exempel plantera lavendel eller luktärt. Båda doftar ljuvligt gott. Om den bortgångne hade en favoritblomma som doftade gott, då kan rabatten hjälpa dig att väcka doftminnen till liv. Ofta räcker det med en väldoftande blomma för att skapa en härlig doftatmosfär runt stenen. För många blommor kan leda till att dofterna konkurrerar ut varandra.

Artiklar
Alla Artiklar