Artiklar

Annorlunda gravlyktor

7 oktober 2022,Artiklar

Det finns ett stort utbud av gravlyktor som du kan använda för att lysa upp vid stenen. I fysiska butiker hittar du traditionella modeller som ofta ser likadana ut. Om du däremot vill ha annorlunda gravlyktor med ett specifikt utseende, då ska du kika på nätet. Här finns det nämligen stora möjligheter att skapa exakt den lykta du vill ha.

När en älskad familjemedlem har begravts så finns det en grav som ska dekoreras. Ta chansen att skapa en vacker och personlig gravplats. Du väljer själv hur du vill att det ska se ut runt omkring gravstenen. Många tycker om att dekorera med vackra blommor som passar årstiden. Varför inte matcha med speciella gravlyktor för att sätta din prägel på graven?

Köp en gravlykta hos Peaceyard

Hos oss på Peaceyard kan du inte bara designa en personlig gravsten. Du kan även köpa vackra gravlyktor att placera vid stenen. Ta en titt i vår butik för att se vilket utbud av klassiska och moderna gravlyktor vi har just nu.

annorlunda gravlyktor med levande ljus

Varför ska du välja annorlunda gravlyktor?

Varför ska du då välja annorlunda gravlyktor istället för en klassisk, traditionell modell? Svaret är givetvis att du kan skapa en mer personlig gravplats genom att köpa moderna gravlyktor med en specifik touch.

Att använda annorlunda gravlyktor är ett sätt för dig att våga sticka ut och skapa den grav som du eller en avlidne vill ha. Här har du stora möjligheter att matcha den avlidnes personlighet eller sätta din egen prägel på gravplatsen.

Du behöver naturligtvis inte köpa lyktor med en galen design, de ska ju trots allt passa på en anständig kyrkogård. Men kika gärna på moderna gravlyktor i mindre vanliga material eller med personliga tryck och gravyr.

Hur ser speciella och moderna gravlyktor ut?

Moderna gravlyktor kan ha ett mer exklusivt material eller någon annan designfiness. För att hitta dessa speciella gravlyktor ska du kika i nätbutiker eller fysiska butiker som specialiserar sig på just gravstensdekorationer. Då kommer du att hitta ett stort utbud.

Olika färger och material

Klassiska traditionella gravlyktor är ofta svarta och tillverkade i metall. Du ser de överallt på kyrkogården o både hängande och stående modeller.

Om du vill satsa på en personlig gravlykta kan du istället välja ett annat material. Många som vill skapa en mer exklusiv känsla vid graven väljer annorlunda gravlyktor i granit eller brons. Det är påkostade material som förstärker den personliga känslan runt gravstenen.

Du behöver inte välja en svart gravlykta bara för att det är den traditionella designen. Varför inte välja en lykta i natursten, stål, aluminium, eller glas.

Hängande och stående lyktor

Det finns både hängande och stående gravlyktor att välja mellan. Vad som passar bäst beror bland annat på om du har en stående eller liggande gravsten samt hur blomsterplanteringen framför gravstenen ser ut.

Välj gärna en lykta som passar bra med stenens design och som får ta plats. Det är tråkigt om du köper specialdesignade lyktor som sedan inte syns bakom alla blomsterarrangemang.

Om du har en stående gravsten kan du med fördel välja en hängande gravlykta. Vid en liggande sten brukar det dock passa bäst med en stående gravlykta.

Annorlunda gravlyktor med fina mönster

Många som väljer annorlunda gravlyktor tycker om att köpa en lykta med mönster. Något som är vanligt är lyktor med utstansade mönster i form utav änglar. Dessa lyktor skapar en mysig och härlig känsla vid gravstenen. Det är även vanligt att se gravlyktor med texter i olika modeller.

Om du väljer annorlunda gravlyktor i till exempel aluminium så kan själva lyktan ha en vacker utformning eller fina mönster. Det är nämligen ett material som är enkelt att arbeta med och förutsättningarna för att skapa en vacker lykta är stora.

annorlunda gravlyktor

Var kan jag köpa annorlunda gravlyktor?

Utbudet av gravlyktor varierar beroende på säsong, speciellt om du kikar i fysiska butiker. Eftersom det endast är tillåtet att placera ut lyktor vid gravstenarna under årets mörka månader så brukar det speglas även ute i handeln.

Det är vanligt att hitta lyktor i olika klassiska modeller i bland annat blomsterbutiker och stormarknader inför hösten och vintern. Om du däremot vill kika på utbudet av annorlunda gravlyktor så är det bättre att vända dig till en nätbutik.

På nätet kan du hitta såväl integrerade gravlyktor som måttanpassade lyktor av hög kvalitet. En personlig gravlykta med annorlunda design må vara något dyrare än en klassisk lykta från blomsterbutiken, men de håller sig länge fina i alla väderlekar.

På internet har du även möjlighet att skapa personliga gravlyktor med texter på. Du kan bland annat köpa lyktor med gravyr där du graverar in den avlidnes namn eller en fin hälsning.

Välj rätt ljus till din gravlykta

När du har lagt ner tid på att välja ut vackra, speciella gravlyktor till gravplatsen så får du inte glömma att även välja rätt sorts gravljus. Lyktan ska ju trots allt lysa upp området vid gravstenen och skänka ett härligt ljussken.

Du kan välja mellan levande ljus och batteriljus. Levande gravljus är ett klassiskt val som skänker ett stämningsfullt sken. Det är rofyllt att titta på en levande låga och det är därför aldrig fel val. Ett levande ljus är ofta billigt och har minst 100 timmars brinntid beroende på material och storlek. Det slocknar dock fortare än batteriljus. Många tycker om att tända levande ljus vid högtider såsom julafton och födelsedagar.

Ett batteriljus kan ha en brinntid på ett halvår om det är tänt i intervaller under kvällen. Det är ett modernt, populärt val som många väljer att ha som ljus mellan högtider. Många ljus lyser i sex timmar varje kväll och för att vara extra miljömedveten kan du välja uppladdningsbara batterier.

Du kan köpa gravljus på många ställen, bland annat hos din begravningsbyrå, i blomsterbutiker eller på stormarknader såsom Rusta och ÖB.

Upptäck en modern lykta med solceller

Om du vill ha extra moderna gravlyktor, då ska du kika efter en lykta med solceller. Det är en relativt ny produkt som finns på marknaden. Genom att placera lyktan i ett soligt läge så laddas det integrerade batteriet under dagen så att lyktan kan lysa under natten. På så sätt behöver du inte handskas med varken batterier eller levande lågor.

Speciella gravlyktor med personlig gravyr

Även annorlunda gravlyktor är stämningsfulla och vackra att titta på. Skillnaden är bara att de har en personlig touch eller en lite mer utstickande design. På så sätt har du möjlighet att skapa en mer exklusiv plantering framför stenen.

Något som är extra omtyckt är att köpa en gravlykta med gravyr. Då kan du välja en mer traditionell och klassisk design samtidigt som själva lyktan är personlig. Genom att gravera in en personlig text på lyktan så minskar dessutom risken för att någon ska lägga vantarna på den.

Vad kan du då gravera in på lyktan? Det vanligaste är att gravera in den avlidnes för- och efternamn. Detta kan kompletteras med den avlidnes födelsedatum och bortgångsdatum. Helt enkelt samma text som på själva gravstenen.

Om du köper en klassisk modell så kan graveringen ofta ske på själva glaset. Då blir texten upplyst när du placerar ett tänt ljus inne i lyktan.

Du kan även välja att gravera in en mer personlig text eller hälsning. Omtyckta texter är bland annat ”Min älskade hustru,” ”Vila i frid, ” eller ”Här vilar…” tillsammans med den avlidnes namn.

Placera ut dina annorlunda gravlyktor under vintermånaderna

De flesta kyrkogårdar har regler för när du får placera ut din gravlykta vid stenen. Om du har köpt annorlunda gravlyktor med en personlig touch kan det kännas lockande att omedelbart placera ut den i rabatten.

Det är dock bra att först kolla upp vilka regler som gäller på just din kyrkogård. Det vore givetvis tråkigt om lyktan plockas bort för att den inte följer reglerna. De flesta gravplatser får ha en eller flera lyktor framme mellan oktober och mars. Ring till kyrkogårdsförvaltningen för att fråga om de specifika datumen för just ditt gravkvarter.

Artiklar
Alla Artiklar