Artiklar

Begravningssätt

11 november 2022,Artiklar

Om en älskad familjemedlem har gått ur tiden så är det dags att välja begravningssätt. Det går att bli begravd både i en kista och i en urna på kyrkogårdar runt om i landet. Du som anhörig får välja om gravsättningen ska ske vid en fin sten eller om den ska vara mer anonym i en rofylld minneslund.

I Sverige är det vanligt att begravas först några veckor efter det att dödsfallet har inträffat. Det finns därför gott om tid att överväga alla alternativ. Det går ofta även bra att besöka kyrkogården för att med egna ögon se var gravsättningen kan äga rum.

I den här artikeln ska vi gå igenom de vanligaste sätten att begravas på. Vi hoppas ge dig både hjälp och råd i eller inför den svåra stunden.

Begravningssätt kista

Vanliga begravningssätt i Sverige

Det finns framförallt två sätt att begravas på i Sverige, dels i en kista och dels i en urna. Det går även att ansöka om tillstånd för att sprida askan med vinden, men det är inget vanligt begravningssätt. I den här artikeln ska vi istället fokusera på just kistor, urnor och gravstenar.

Om den avlidne inte själv har specificerat hur hen vill begravd så får du som anhörig välja både begravningssätt och begravningsceremoni. Det finns många olika möjligheter, något som kan kännas svårt i den tunga sorg som följer efter ett dödsfall. Det är därför bra att samtala om hur en eventuell begravning och framtida gravsättning ska se ut.

Kista

Människor har i många år jordbegravts i en kista. Kroppen begravs då som den är, utan att den på något sätt har påverkats. Sedan får naturen ta hand om kroppen som i sinom tid kommer att återgå till jorden. Du har säkert hört det vanliga kristna citatet: ”Av jord är du kommen, och till jord ska du åter bli”.

Kistan begravs minst en meter under jord och får sedan ligga ostört i graven i minst 25 år. För den som önskar att bli begravd i en kista så finns det stora möjligheter att själv välja kista efter både tycke, smak och budget.

Med kista som begravningssätt så går det att dela grav med familjemedlemmar som har gått ur tiden. En gravsättning med kistor rymmer ofta nämligen flera kistor. Om du vill skapa en familjegrav så går det även att välja en gravsten med utrymme för fler namn på.

Urna

I dagens moderna tidsålder är det många som väljer kremering. Runt 75-80 % av alla svenskar väljer att kremeras efter sin bortgång. Vid en kremation bränns kroppen till aska och samlas sedan ihop och placeras i en urna. Urnsättning är därmed det vanligaste begravningssättet.

Om du väljer att begravas i en urna så finns det många möjligheter. Du kan dels begravas i många olika gravkvarter och graven kan vara mer eller mindre anonym. Det går bra att placera urnan vid en vacker gravsten, men du kan även välja att begrava den i en asklund eller minneslund.

I en asklund får du en opersonlig sten med en namnplakett på och i en minneslund vilar din aska tillsammans med andras, utan att någon vet exakt var. Om du väljer en vanlig gravsten så går det bra att begravas tillsammans med andra familjemedlemmar och skapa en familjegrav.

Att välja begravningsplats

Vilket begravningssätt du väljer påverkar alltså vilken sorts begravningsplats du får välja. Det är många som väljer begravningsplats snarare än kista eller urna. Sedan får själva platsen bestämma hur begravningen kan ske.

Begravas med en gravsten

Att bli begravd med en gravsten har en sluttande trendkurva, men det är ändå många som väljer att hålla fast vid detta klassiska val. Här får den avlidne en vacker gravsten med namn, födelsedatum och dödsdatum på. En sten som du kan besöka för att hedra den avlidne.

Här får du som anhörig plantera en vacker rabatt med blommor och växter året runt. Du kan dessutom tända ett ljus vid stenen under årets mörka månader. En gravsten kräver lite mer skötsel, men det går även att betala för skötsel av gravplatsen om du bor långt bort.

Begravas i en minneslund eller asklund

Det är många som vill begravas i en minneslund. Här får man vila i lugn och ro tillsammans med andra som har gått ur tiden. Det finns inget krav på att nära och kära ska komma till en gravsten för att städa och hålla fint. Istället finns det en gemensam plats för ljus och blommor om det kommer någon på besök.

En minneslund är en fin begravningsplats där det råder stilla och ro. Många kyrkogårdar och griftegårdar har en fontän eller någon annan rogivande installation.

En asklund är ett mellanting mellan en klassisk gravsten och en minneslund. Här blir man begravd nära andra och ofta får man en sten med en namnplakett på. Graven är alltså inte helt anonym, men den sköts om av kyrkogårdsförvaltningen. Det finns därför inga stora krav på skötsel. Exakt hur minneslunden eller asklunden ser ut varierar mellan olika kyrkogårdar.

Välja rätt gravsten för ditt begravningssätt

Om du väljer att begravas med en gravsten så finns det stora möjligheter att själv skapa den sten du vill ha. Kanske har du eller den avlidne speciella önskemål om stenens utformning, färg och design. Hos oss på Peaceyard kan du designa en gravsten i en mängd vackra modeller och material. Det går dessutom att välja text, symboler och bilder till stenen.

Beroende på det begravningssätt du väljer så finns det olika sorters stenar som är lämpliga. Kom ihåg att alltid rådgöra med kyrkogårdsförvaltningen innan du väljer sten. Det kan nämligen finnas vissa begränsningar beroende på vilket begravningskvarter den avlidne ska vila i.

Lämplig gravsten för en urna

Om begravningssättet är en urna så är det vanligt att välja en mindre sten. Det beror bland annat på att begravningsplatsen ofta är något mindre eftersom urnan tar mindre plats. Här kan du med fördel välja en liggande sten med en vacker text på.

Stenen kan vara allt från fyrkantig till hjärtformad och rymmer givetvis all den text du önskar ha. Vid en urngravplats ryms det ofta fyra till nio urnor, vilket är bra om du vill skapa en familjegrav.

Lämplig gravsten för en kista

Om begravningssättet är en kista så är det möjligt att välja en något större sten eftersom kistan tar upp mer utrymme. Det går även att ha en vacker blomkant eller gravram runt kistan för blommor eller utsmyckning.

Det finns både stående och liggande stenar att välja mellan. Rådfråga kyrkogårdsförvaltningen vilken sorts modell det är som gäller för det gravkvarter som gravsättningen sker i. Ju större sten du väljer, desto mer utrymme finns det att designa den med bilder, symboler och texter. Många tycker om att lämna en sista hälsning på stora stenar, till exempel ”Vila i frid”, ”Älskad maka och mor” och liknande. Titta gärna på vårt stora utbud av gravstenar för inspiration.

Det viktiga samtalet om begravningssätt

Det kan kännas svårt att samtala om dödsfall och begravningar, men det är ett mycket bra samtal att ha. Det är framförallt bra för den kvarlevande att veta om det finns några speciella önskemål för begravningen eller begravningsceremonin. Många har tankar om hur och var de blir begravda, men glömmer bort att dela med sig av dem till sina närmaste.

Om du inte vill prata om en kommande begravning så går det även bra att använda Vita Arkivet för detta. Där kan du skriva ner hur du vill att begravningsceremonin utformas och hur du vill bli begravd. Det går att även att uppge viktig information om allt från husdjur till viktiga papper.

Sådant som kan vara bra att prata om i är bland annat om man vill bli begravd i en kista eller urna. Vilka blommor ska finnas med, vilka sånger ska sjungas, vilka låtar ska spelas och var ska ceremonin äga rum.

Artiklar
Alla Artiklar