Artiklar

Nyår för avlidna

19 december 2022,Artiklar

Att fira högtider kan kännas tufft när en älskad familjemedlem nyligen har gått bort. Det finns dock många sätt att inkludera alla familjemedlemmar på, även de som inte längre finns med oss. Varför inte se till att fira in det nya året på ett sätt som tillåter att både levande och avlidna finns med. Nyår för avlidna och levande kan bli en fin familjetradition.

I den här artikeln ska vi kika på olika sätt som hjälper dig att inkludera hela familjen i ditt firande. Precis som med andra högtider såsom julafton och påsk så är det nämligen omtyckt att besöka kyrkogården inför det nya året.

Om du går till kyrkogården så kommer du därför snabbt att märka att du inte är ensam. Det är nämligen många som kommer hit för att tända ett ljus. På så sätt lyses kyrkogårdar runt om i landet upp samtidigt som fyrverkerier lyser upp våra städer vid tolvslaget.

nyår för avlidna med tomtebloss

Gå tillsammans till kyrkogården

Vårt första tips är alltså att du ska gå till kyrkogården för att besöka den plats där din älskade familjemedlem ligger begravd. Här råder det alltid lugn och ro och du kan ägna en tanke åt de fina minnen ni delar tillsammans.

Kom ihåg att vi aldrig kan störa de döda, så varför inte ta med dig hela familjen. Då kan ni tillsammans, såväl barn som vuxna, gå till kyrkogården. Det skulle garanterat den bortgångne ha tyckt om. Att hela familjen samlas är extra viktigt vid just högtider.

Du kan göra en tradition av att gå till kyrkogården på förmiddagen, eftermiddagen eller kvällen. Då kan du och din familj tända ett ljus och ha en mysig stund tillsammans. Som tradition blir det dessutom något fint att se fram emot varje år när december lider mot sitt slut.

Tänd ett ljus vid gravstenen

Nyår för avlidna innebär ofta ljus och värme snarare än nyårsraketer. Det är oftast så att man inte får skjuta raketer från kyrkogårdar och griftegårdar av säkerhetsskäl. Men med levande ljus och ett tomtebloss eller två så kan du skapa en fin och mysig stämning utan brandrisk och oljud.

Tänd ett ljus vid gravstenen och placera det i en fin gravlykta. Det finns många moderna och annorlunda gravlyktor att välja mellan. Passa på att välja en lykta som känns personlig och som skapar ett fint tillägg till stenen.

Oavsett om din älskade familjemedlem är begravd vid en egen gravsten, i en asklund eller i en minneslund så brukar det finnas många möjligheter för att tända ett ljus på nyårsafton. Det är nämligen populärt att gå till kyrkogården på årets sista dag. Vid minneslundar brukar det därför ställas ut ljushållare som du kan placera ditt ljus i.

Med hundratals ljus som lyser upp vid stenar och lundar skapas en fin stämning. På så sätt är nyår för de avlidna redo att ringas in samtidigt som du firar in tolvslaget hemma eller med familj och vänner.

Du hittar många fina ljuslyktor hos oss på Peaceyard. Ta en titt i vår butik för att hitta både lyktor, ljus och fina dekorationer.

Gå på en gudstjänst

Om du inte är främmande för att gå till kyrkan så kan du passa på att gå hit på nyårsafton. Kyrkor runt om i landet håller nämligen en nyårsgudstjänst som du kan delta i. På en nyårsgudstjänst samsas predikan med mycket vacker musik och många fina psalmer sjungs. Ibland finns det även möjlighet för nattvard.

Att gå till kyrkan på nyårsafton är omtyckt bland många. Här får du ta del av en fin gemenskap med liksinnande människor som önskar att nyår för avlidna och levande ska vävas samman. Dessutom får du ta emot Guds budskap.

Varför inte passa på att kombinera din familjs besök på kyrkogården med en nyårsgudstjänst. Då kan ni först gå till kyrkan för att sedan besöka gravstenen. Dessutom kan du passa på att tända ett ljus för de avlidna i kyrkan.

Ställ fram fotografier vid matbordet

Något som är omtyckt är att ställa fram fotografier på de vi älskar. Om du vill inkludera de avlidna under nyår så kan du ställa fram deras fotografier så att de är extra synliga. Precis som människor i Mexiko gör under Dia de los Muertos, det vill säga deras alla helgons dag.

Alla familjemedlemmar som har gått ur tiden kan få närvara under nyår. Ställ fram deras fotografier vid matbordet eller i vardagsrummet så att alla kan se dem. På så sätt kan du känna att de är inkluderade under dagen och kvällen.

Nyår för de avlidna – Lyssna på nyårsklockorna

Om du inte vill ta dig ut under dagen för att gå till kyrkogården eller kyrkan, då finns det ändå möjlighet att ta del på avstånd. Under nyårsafton ringer nämligen alla kyrkklockor i Sveriges domkyrkor. Du kommer att höra kyrkklockorna på avstånd så om du bor i närheten är det dags att spetsa öronen.

Kyrkklockorna ringer för att ringa in och välkomna det nya året, men även för att ringa ut det gamla. Du kan höra klockorna ringa vid 18:00 på kvällen för att hedra de som har avlidit under året och för att ringa in det nya året och dess förväntningar. Vid den här tiden på kvällen är det dags att stanna upp, minnas tillbaka och se framåt.

Bor du långt från kyrkogården?

Många bor långt ifrån den kyrkogård eller griftegård där familjemedlemmar är begravda. Eftersom många flyttar runt i landet så kan det vara svårt att sköta graven och speciellt att snabbt gå förbi för att tända ett ljus på årets viktiga dagar och högtider.

Det finns dock ofta hjälp att få. Om du vill att det ska brinna ett ljus vid gravstenen under nyårsafton så kan du ofta be kyrkogårdsförvaltningen om hjälp. De hjälper inte bara till med att sköta om gravstenar, utan ofta finns det även en service för att tända levande ljus. På så sätt kan det brinna ett ljus vid gravplatsen trots att du befinner dig långt bort. Kom bara ihåg att be om denna service i god tid innan det nya året rings in.

fira nyår för avlidna

Samla familjen för nyårskvällen

Känner du att nyårsafton kommer att bli tråkigt utan de familjemedlemmar som har gått bort? Det är en vanlig känsla, speciellt om de har avlidit nära denna viktiga dag. Varför inte passa på att samla hela familjen för att kombinera nyårsfirandet med en minneskväll.

Att fira nyår är ofta en glad och festlig tillställning, men det behöver inte vara sober och dyster i svåra tider. Samla familjen, laga god mat tillsammans, tänd ett ljus för de avlidna och prata om de fina minnen ni har tillsammans. På så sätt kan ni fira en lugn och mysig dag och kväll tillsammans utan fest och stoj.

När hela familjen samlas brukar det naturligt bli glädjefullt, samtidigt som ni tar tillvara på varandras sällskap. Laga den avlidnes favoritmat och sjung några favoritsånger innan fyrverkerierna tar vid. Då kan kvällen inte bli annat än trivsam.

Nyår för avlidna i minnenas tecken

Det finns många sätt att hedra de avlidna på. Nyår är en ypperlig dag för dig som vill starta nya traditioner där döda och levande gemensamt firar in det nya året. Även i sorgen finns det ljusglimtar, så ta del av våra många tips om hur du kan ringa in tolvslaget med familjen och gemenskapen i fokus. Besök kyrkogården, tänd ett ljus och ha det trevligt tillsammans.

På nyårsafton tar sig många tid att tänka tillbaka på året som har gått. På de familjemedlemmar och vänner som har gått ur tiden och på alla glada minnen. Men det är även en tid för att tänka på framtiden och planera för vad som ska ske under det nya året.

Artiklar
Alla Artiklar