Artiklar

Klädsel begravning

10 april 2021,Artiklar

Klädkoden för en begravning är inte alls lika strikt som förr. Det är dock viktigt att man visar respekt för den avlidne. Att klä upp sig på en begravning är ett vackert sätt att hedra personen som har gått bort. 

Traditionellt sett har klädkoden för en begravning varit densamma för både kvinnor och män – mörk klädsel. I dödsannonsen brukar det stå om eventuella önskemål om gästernas klädsel. 

Klädseln för nära anhöriga 

Ju närmare anhörig man är, desto mer formellt bör man vanligtvis vara klädd under begravningen. Till de nära anhörig räknas ofta: 

  • Föräldrar
  • Syskon 
  • Barn
  • Bonusbarn
  • Partner 
  • Svärföräldrar
  • Farföräldrar och morföräldrar 
  • Kusiner 
  • Svägerska, svåger och måg 

Dresscode begravning – för män

Man brukar säga att mannen ska bära en svart eller mörk kostym, tillsammans med en vit skjorta och svart slips. Skulle det vara en nära anhörig ska slipsen istället vara vit. 

Dresscode begravning – för kvinnor 

Den vanligaste klädsel begravning för kvinnor är en svart klänning eller kjol, med en svart eller vit blus. Svarta byxor med en svart eller vit blus går också bra. Över kan man ha en svart kappa med en vit halsduk till exempel. De närmaste anhöriga bär även svarta strumpor. 

Skulle man vilja ha några smycken på sig under en begravning bör de vara så diskreta som möjligt. Det kan till exempel vara en tunn länk eller ett pärlhalsband. 

Att ha solglasögon är helt okej om begravningen sker utomhus. Det är även fullt acceptabelt att ha solglasögon när man till exempel är vid gravsten. Det är dock viktigt att tänka på att välja ett par neutrala glasögon som passar dresscode begravning. 

Dresscode begravning – för barn och ungdomar 

När det gäller barn och ungdomar under 15 år så behöver deras kläder i vara i svart. De kan istället ha kläder som de känner sig fina i, även om mörka dova färger är att föredra. 

Mörk klädsel vid en begravning

Ingen angiven klädkod 

Det kan kännas svårt att veta hur man ska klä sig vid en begravning. Har man aldrig varit på en begravning kan man känna sig osäker. Ofta anges ingen specifik klädkod. Det som gäller då är mörk klädsel. Svart föredras men andra mörka, dova färger fungerar också. 

Valfri klädsel

Skulle det stå valfri klädsel är det gästen själv som bestämmer. Det är dock viktigt att tänka på att man bör komma i svarta eller mörka kläder. Andra diskreta färger fungerar också. Det passar sig inte att komma i kläder med skrikiga färger eller med festkläder. 

Att ange valfri klädsel är oftast av omtanke för de anhöriga. När klädkoden är valfri behöver man inte riskera att någon känner sig obekväm. Inte heller krävs det att gästerna behöver köpa en helt ny klädsel för att kunna delta vid begravningen. 

Klädsel begravning – Ljusa kläder 

Nu för tiden väljer många att ha ljusa kläder som dresscode begravning. Det brukar ses som ett fint sätt att hedra livet. Det skapar även en lite mer lättsam stämning. 

Denna dresscode betyder helt enkelt att du inte bär några svarta eller mörka kläder. Du kan välja själv vilken färg du vill klä dig i, så länge det är i en nedtonad färgskala. Det kan vara till exempel ljusgrått, ljusblått, beige eller ljusrosa. 

Sammanfattning – dresscode begravning 

Det finns en hel del frågor som kan väckas när man ska välja kläder till en begravning. Här har vi därmed samlat de 5 viktigaste punkterna att tänka på: 

1. Huvudregeln är att män bör bära kostym till en begravning 

2. För kvinnor är det accepterat att bära klänning, kjol eller långbyxor 

3. Finns det ingen angiven klädkod bör du klä dig i mörka färger

4. Valfri klädsel betyder att gästen själv väljer mellan mörkt klädsel eller kläder i diskreta, ljusa färger  

5. En ljus klädkod betyder att du bör klä dig i ljusa färger som är milda och lugna 

Artiklar
Alla Artiklar