Artiklar

Alla helgons dag

21 oktober 2022,Artiklar

Under alla helgons dag lyser ljus upp kyrkogårdar och griftegårdar runt om i hela landet. Överallt står levande ljus och flackar med sin låga i vinden. Det här är en speciell dag för alla som vill hedra sina nära och kära som har gått bort.

Att besöka en kär familjemedlems grav under denna dag är speciellt. Det spelar ingen roll om den avlidne har en egen gravplats eller om gravsättningen har skett i en vacker minneslund. Den fina stämningen och de levande ljusen finns överallt.

tänder ljus på alla helgons dag

När infaller alla helgons dag?

Alla helgons dag inträffar någon gång mellan den 31 oktober och 6 november. Datumet är flytande eftersom dagen alltid infaller på den första lördagen som inträffar under dessa datum. Det är helt enkelt den första lördagen i månadsskiftet mellan oktober och november som gäller.

Följande datum gäller för de kommande åren i Sverige:

  • 2022 – 5 november
  • 2023 – 4 november
  • 2024 – 2 november
  • 2025 – 1 november
  • 2026 – 31 oktober

Dagen har inte bara en traditionell betydelse, utan det är även en viktig kristen högtid. Nu för tiden är det dock framförallt fokus på att samlas på kyrkogården för att hedra alla nära och kära som har avlidit.

Allhelgonadagen – en viktig kristen högtid

Har du någonsin funderat på varför vi uppmärksammar alla helgons dag i Sverige? Kommer det från Halloweenfirandet i USA eller har det djupare rötter än så? Låt oss kika lite närmare på det.

Vi börjar med att kika på allhelgonadagen som har långa, djupgående rötter. Denna dag etablerades redan 784 av den kristna kyrkan av en specifik anledning. Syftet var att instifta en speciell dag för att hedra alla de helgon som inte hade någon egen dag. Dagen inföll alltid den 1 november.

Efter allhelgonadagen så inföll alla själars dag för att hedra alla de som hade avlidit. Det var alltså två dagar som uppmärksammades; en för alla helgon och en för alla avlidna. Dessa två dagar, den 1 och 2 november, var mycket viktiga inom kyrkan och de uppmärksammades alltid med gudstjänster.

Allhelgonadagen var en svensk kristen helgdag ända fram till 1772. Numera så är det istället alla helgons dag som är en helgdag sedan 1953. Dagarna har snarlika namn, men skillnaden är att den senare inte är en kristen högtid i kalendern utan bara en vanlig helgdag. Fokuset har helt enkelt förflyttats från kristendomen till att bara bli en dag då vi hedrar de döda.

Därför tänder vi ett ljus vid gravstenen

Att samlas på kyrkogården för att tända ett ljus vid de avlidnas gravar har en lång tradition bakom sig. Många började tända ljus vid graven efter första världskriget och efter andra världskriget tog traditionen verkligen fart. Det blev ett naturligt sätt för att hylla och hedra de nära och kära som inte längre finns med oss.

Idag är det en viktig helgdag för många och tusentals människor samlas på kyrkogårdar runt om i hela landet. Oavsett om det regnar ute eller om snödrivorna reser sig höga så placeras det ut ljus vid gravsten, asklund och minneslund. Många hinner inte med att besöka graven under den stressiga vardagen, men vid denna helg så är det en tradition att man går dit och samlas med andra människor.

Förbered dig på att besöka graven vid alla helgons dag

Att besöka graven där en kär familjemedlem eller vän ligger begravd kan kännas tung, speciellt under de första åren när sorgen är som färskast. Alla helgons dag är därför en fin dag att besöka kyrkogården på. Här samlas mängder med sörjande människor i en vacker upplyst miljö för att minnas och hedra tillsammans. Låt oss kika på hur ett besök går till och vad du kan förvänta dig av dagen.

Vilken dag ska jag besöka graven?

Alla helgons dag infaller alltid på lördagen. Dock brukar kyrkogårdar och griftegårdar runt om i landet förbereda inför alla ljus i god tid innan. Eftersom många arbetar på lördagen så går det bra att tända ljus såväl innan som efter lördagen. Det går alltså minst lika bra att komma på fredagen eller söndagen för att tända ett ljus.

Oavsett vilken dag du kommer så brukar det vara fullt med levande ljus, men den mest välbesökta dagen är just lördagen.

Vad kan jag förvänta mig?

Om du går på lördagen så kan du förvänta dig att kyrkogården är full av levande ljus vars lågor lyser upp gravsten efter gravsten. Det är fullt av människor överallt och alla samlas för att minnas de avlidna och dela minnen med sina familjemedlemmar och vänner som de stöter på. Att besöka graven på lördagen är populärt, så du kommer säkerligen att träffa många du känner.

Det är en trivsam och mysig känsla som sprider sig över kyrkogården. Kom gärna när mörkret har lagt sig och alla ljus verkligen kommer till sin rätt.

Vad ska jag ta med mig på alla helgons dag?

Det finns två saker du bör ta med dig: ett ljus och en tändare. Välj gärna ett äkta ljus så att lågan sprider ett vackert sken. Det bästa är att välja ett ljus med lock, då riskerar inte lågan att slockna om det regnar eller snöar. Om det regnar, placera ljusen i gravlyktor.

Hur ska jag vara klädd?

Det spelar ingen roll hur du är klädd när du besöker graven vid alla helgons dag. Många tycker om att ta på sig extra fina kläder, men det viktigaste är att du är varmt klädd. Ofta är det kallt och ruggigt i månadsskiftet mellan oktober och november. Många stannar längre än vad de kanske hade tänkt, så se till att ta på dig varma kläder.

Alla helgons dag runt om i världen

Det är inte bara Sverige som uppmärksammar alla helgons dag, utan det är en högtid som firas runt om i hela världen. Firandet har dock inga strikta regler utan olika länder och kyrkor uppmärksammar dagen på olika sätt.

día de los muertos på alla helgons dag

Mexiko

Du har säkert hört talas om Día de los Muertos som firas i Mexiko. Denna mexikanska tradition firas den 1 och 2 november, alltså under samma datum varje år. På svenska kallas dagen för ”de dödas dag”.

Enligt traditionen ska det placeras ut offerbord och dessa fylls av rökelse, ljus, fotografier, blommor, leksaker och mat. Idag ligger ett stort fokus på ett hyllande arrangemang fyllt av färg, konst och festligheter.

Man tror att de dödas själar kommer tillbaka under denna helg, och de kommer till kyrkogårdarna och de offeraltare som har dukats upp. Día de los Muertos är inte dagar av sorg, utan av firande, hyllning och glädje.

USA

I USA firar man de stora högtiderna Halloween den 31 oktober och Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Alla helgons dag infaller däremellan och är inte lika uppmärksammad. Dagen infaller den första söndagen i november men är ingen nationell helgdag.

Halloween är däremot amerikanarnas version av vår alla helgons dag. Den 31 oktober firas att de dödas själar återvänder till jorden och ljusupplysta pumpor med läskiga ansikten används för att skrämma bort onda andar. Nuförtiden är det dock mer fokus på barnvänligt firande och många tycker om att klä ut sig i olika dräkter.

Summering

För många av oss är det viktigt att uppvakta de nära och kära som har gått ur tiden. Det finns några få datum då många samlas på kyrkogården för att tända ljus. Under dessa dagar får vi sällskap i sorgen och hyllningen av de avlidna.

Alla helgons dag är en av dessa viktiga dagar och kanske den då allra flest vallfärdar till en kär familjemedlems gravsten för att tända ett ljus. Du behöver inte vara uppklädd, utan det viktigaste är din närvaro. Ta med ett ljus när du besöker graven och tänd lågan.

Den långa traditionen av att hundratals ljus lyser upp kyrkogårdar runt om i landet har gamla rötter. Det är därför en av de viktigaste dagarna på året för alla som vill skänka en extra tanke till de som gått bort.

Artiklar
Alla Artiklar